Türkiye açıklamalarıyla gündeme oturan Joe Biden kimdir?

ABD başkan adayı Joe Biden (Arşiv)
ABD başkan adayı Joe Biden (Arşiv)

ABD başkanlığı için Demokratların aday gösterdiği kişi uzun yıllardır ülke siyasetinde aktif rol alan Joe Biden.

Başkan adayı Aralık 2019'da verdiği bir röportajda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için sarf ettiği sözler nedeniyle büyük eleştiri topladı.

Peki Joe Biden kimdir, her zaman böyle miydi?

1942'de Pensilvanya'da doğan Joe Biden, 1965 yılında Delware Üniversitesi'nde siyaset bilimi eğitimi gördü. Ardından 1969'da Syracuse Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

  • Biden, ABD tarihinin en genç senatörü olmasıyla biliniyor. 3 Ocak 1973'te, 31 yaşındayken Delaware eyaleti senatörü oldu.

2008 yılında ABD başkanlığı için adaylığını koyan Biden, Demokratların Iowa ön seçimlerinde başarısız olunca adaylıktan çekildiğini duyurdu. Barack Obama da onu başkan yardımcılığı için aday gösterdi. 20 Ocak 2009'da görevi eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'den teslim alan Biden, 2017'deTrump'ın yönetime gelmesiyle görevini Mike Pence'e devretti.

  • Biden, 2003 yılında ABD'nin Irak'ın işgalini destekleyen açıklamalar yapmıştı. ABD'nin Irak'ta oluşturduğu yıkımın iyice ortaya çıkması, birçok ABD'li tarafından tarafından iyi karşılanmadı. Biden da bu doğrultuda ABD'nin Irak işgali desteklemesinin hatalı olduğunu duyurdu.

2009-2017 yıllarında Başkan Barack Obama'nın yardımcısı olarak Delaware senatörlüğünü yürüttü. Aynı dönemde Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin üyesiydi ve başkanlığını yaptı.


Türkiye ile ilişkiler

Joe Biden, ABD'de senatörlük yaptığından bu yana Türkiye aleyhine aldığı tavırlarla biliniyor. Başkan adayı, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türkiye'ye uygulanan silah ambargosuna imza atan isimlerden.

Öte yandan Biden Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalardan dolayı iki kez özür dilemek zorunda kaldı.

Biden'ın özür dilemesine neden olan ilk açıklaması, "Türkiye'yi Orta Doğu'daki sorunlu ülkeler arasında göstermesi, Esed'i devirmek adına ciddi paralar harcaması, DAEŞ'e destek vermesi" gibi asılsız iddiaları içeriyor.

Biden ikinci özrünü ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dilemek zorunda kaldı. 2016'daki hain darbe girişimine ABD'nin önce kayıtsız kalması bunda en önemli faktör oldu. Biden, "Amerikan halkı sizin yanınızda. Obama, Erdoğan'ı arayan ilk insanlardan biri oldu. Ancak yine de özür dilemek istiyorum. Keşke daha erken buraya gelebilseydim. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan), halkınıza büyük hayranlık duyuyoruz ve bu zorluklara göğüs germe biçiminize hayranlık duyuyoruz" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >