Türkiye çoban ithal etmeye başladı!

Hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyen sebeplerden olan çoban sıkıntısı Afgan çobanlar sayesinde kısmende olsa çözüldü. 4 bin TL maaş artı sigorta ile yerli çoban bulamayan üreticiler Afganistanlı çobanlarla çalışıyor.
Hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyen sebeplerden olan çoban sıkıntısı Afgan çobanlar sayesinde kısmende olsa çözüldü. 4 bin TL maaş artı sigorta ile yerli çoban bulamayan üreticiler Afganistanlı çobanlarla çalışıyor.

Hayvancılık sektörünün son dönemdeki en büyük sıkıntısı çoban bulamamak. 4 bin lira artı sigorta ile yerli çoban bulamayan üreticiler çareyi Afganistanlı çobanlarda buldu.

Hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyen sebeplerden olan çoban sıkıntısı Afgan çobanlar sayesinde kısmende olsa çözüldü. 4 bin TL maaş artı sigorta ile yerli çoban bulamayan üreticiler Afganistanlı çobanlarla çalışıyor. Üreticilerin istekleri ise bu işi yapan Afgan kökenli çobanların çalışma izinlerinin dezenlenmesi.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da yerli çoban bulamayan üreticiler, Afganistanlı çobanlarla çalışıyor. 3 ile 5 bin TL arasında maaş artı sigorta, ayrıca yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen yerli çoban bulamayan üreticiler, kapılarını Afganistanlılara açtı. Çobanlık mesleğinin hayvancılık sektörünün olmazsa olmazı, vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, artık kimsenin çobanlık yapmak istemediğini söyledi.

3-5 bin lira aralığında maaşla çoban bulamıyorlar.
3-5 bin lira aralığında maaşla çoban bulamıyorlar.

Ülkemizde ciddi anlamda bir çoban sıkıntısı var”

Türkiye’de olduğu gibi Aksaray’da da ciddi anlamda çoban sıkıntısı olduğunu belirten Aktürk, “Hem ilimizde hem ülkemizde gerçekten ciddi bir çoban sıkıntısı yaşanıyor. Yeni nesil çobanlık yapmak istemiyor. Şu anda kendi milletimizden çobanlık yapanlar 60-70 yaşlarında. Onlar da bu işi bıraktıktan sonra gerçekten yerli vatandaşlarımızdan çoban bulamayacağız. Onun yerine Afganistan’dan göçen Özbek kardeşlerimiz bu işe soyundular. Özellikle büyükbaş işletmelerinde yoğun olarak çalışıyorlardı. Şimdi küçükbaş işletmelerde de hayvanlarımızı meralarda otlatmak için Afganlı kardeşlerimizi kullanıyoruz. Türk insanının ekonomik seviyesinin iyileşmesi ve köylerde yaşamamak istememesi, şehirlere göçün artması bu sektörün yapılmamasının en önemli etkenlerinden bir tanesi. 3-4 bin lira maaş almasına rağmen bu işi yapmak istemiyorlar. Herkes çocuğunu okutmak, mühendis olsun, avukat olsun, doktor olsun istiyor. Eğer okutamazsa da ‘meslek sahibi olsun’ diyor. Ama hiç kimse çocuğunun çoban olmasını istemiyor” dedi.

Afgan çobanlar Aksaraylı üreticilerin derdine çare oldu.
Afgan çobanlar Aksaraylı üreticilerin derdine çare oldu.


Severek, isteyerek ve uyumlu çalışıyorlar

Afganistanlıların severek, isteyerek ve özverili bir şekilde çobanlık mesleğini icra ettiklerine değinen Aktürk, “Afganistan’dan göç eden Özbek kardeşlerimiz, Afgan diyoruz ama bunlar Özbek kökenli, çok daha uyumlu, çok daha mütevazi. Bu işi de biliyorlar, yapıyorlar. Çünkü Türk milletinin genlerinde çobanlık var. Biz Anadolu’nun düzlüklerine Orta Asya’dan koyunlarla, keçilerle geldik. Bunlar da Orta Asya’dan geldiler. Bu işi zaten orada da yapıyorlardı. Severek, isteyerek yapıyorlar, uyumlu da çalışıyorlar. Bizim insanımız da misafirperverdir. Hem maaşlarını düzgün ödüyorlar. Barınmalarını temin ediyorlar, yiyecek içeceklerini veriyorlar. Herkes memnun” diye konuştu.

Afganistanlı çobanlar için çalışma izni talebinde bulundular.
Afganistanlı çobanlar için çalışma izni talebinde bulundular.


Bu insanların çalışma izinleri çözülmeli

Afganistanlı işçilerin çalışma problemi olduğunun altını çizen Aktürk, bu sorunun sektör için giderilmesi ve bir çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu kardeşlerimizin çalışma izinleri noktasında sıkıntılar var. Bunların giderilmesi lazım. Eğer çalışma izinleri noktasında sıkıntılar çözülmezse bu iş bizi de etkileyecek. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricisini çok ciddi anlamda etkileyecek. Suriye’den gelen misafirlerimiz de var. Onlardan da ufak tefek olsa çobanlık mesleğine başlayanlar oldu. Bir şekilde bu işi sürdürmek istiyoruz. Çobanlık mesleğinin devamı için de inşallah bu kardeşlerimizin önü açılır diye düşünüyorum” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >