Türkiye Ege'de yeni NAVTEX ilan etti

Arşiv
Arşiv

Türkiye, Limni Adası'nın Lozan ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edildiği için Ege'de yeni NAVTEX ilan etti. 24 Eylül saat 11.00'e kadar geçerli olacak.

Yayınlanan yeni NAVTEX duyurusunda, "Limni Adası'nın antlaşmayla belirlenen statüsü ihlal edilmiştir" ifadelerini kullanıldı.

Ne olmuştu?

Türkiye son olarak, 3 ayrı NAVTEX duyurusu ile 19-20 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi'nde. 21-27 Eylül'de Sinop sahasında Atış Eğitimi yapılacağını duyurmuştu. Ayrıca, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin görev süresinin uzatıldığına ilişkin de bir NAVTEX duyurusu yapılmıştı.

  • NAVTEX nedir?
  • NAVTEX, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
  • NAVTEX ilanı ne demek?
  • Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.

    Navtex, MF yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. Aynı zamanda GMDSS biriminin ( Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini ) 'in de bir parçasıdır. Navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.
  • Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >