Türkiye-İran sınırı kapatıldı: Kara,hava ve demiryolu geçişleri durduruldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca alınan tedbirleri açıklarken
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca alınan tedbirleri açıklarken

Türkiye, İran'da ölümle sonuçlanan koronavirüs vakaları sebebiyle kara sınır kapılarını geçici olarak kapattı. Bugünden itibaren uçuşlar da geçici olarak durduruldu.

İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla Türkiye-İran sınırı koronavirüs tehdidi nedeniyle kara sınırı kapatıldı.

Kararı duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu açıklamalarda bulundu:

32 ülkede toplam corona virüs vakası sayısı 80 bine yaklaştı. Salgını ülkemizden uzak tutmayı başardık. Hastalığın İran’da görülmesi bizler için alarm anlamına geliyor. Bu haber üzerine korona virüs bilim kurulumuz toplantılarını yaptı. Her ihtimal masaya yatırıldı. Tüm kuruluşlarımızla görüşmeler gerçekleştirildi. İran Sağlık Bakanı ile görüştüm. Cumhurbaşkanımız da konuyu çok yakından takip etmekteler. Bilim Kurulumuzun önerdiği alınması gereken tüm tedbirleri alınması talimatını verdiler.

Sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık

Bilim Kurulu'nun önerisiyle, taviye kararları kapsamında sınır hareketliliğinin azaltılması noktasında, ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran'daki tablonun giderek artış göstermesi nedeniyle, komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık. İran'da 3 adet kara hudut kapımız bulunuyor. Buna ilaveten Iğdır'dan özel Nahcivan'daki Dilucu Sınır Kapısı da bulunuyor.

Dışişleri Milli Savunma, İçişleri, Ulaştırma, Ticaret ile ilgili bakanlıklarımızla koordinasyon halindeyiz. Kararlar, tüm valiliklere bildirilmiş oldu.

Kara,hava ve demiryolu geçişleri durduruldu

İran'dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri, bugün saat 17.00 itibariyle geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise, 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani İran'dan Türkiye'ye gelişler durdurulmuş oldu. Türkiye'den İran'a gidişler ise devam ediyor olacak.

Türkiye Cumhuriyeti tüm imkanlarıyla bu hastalıkla mücadelede İran halkının ve hükümetinin yanındadır.

Koronavirüs şüphesiyle 8 İran vatandaşı ülkemize alınmadı

Cuma günü açıkladığımız tedbirler çerçevesinde, İran'dan ülkemize kara hudut kapılarından geçiş yapan tüm yolcular tek tek muayene edilmekteydi. Yolcularda, ateş, burun akıntısı, öksürük gibi herhangi soğuk algınlığı belirtisi tespit edilirse, yolcu Türk vatandaşıysa, gözlem altına alınarak numuneleri referans laboratuvarımıza gönderiliyordu. Yolcu İran ya da başka ülke vatandaşı ise ülkemize girişine izin verilmedi. Bu çerçevede dün ve önceki gün, 8 Türk vatandaşı olmayan İran vatandaşının bu anlamda hastalık bulgularının olması sebebiyle ülkemize girişleri verilmediğini de söylemek istiyorum.

Van'da gözetim altında tutulanlarda koronavirüs çıkmadı

Van'da soğuk algınlığı belirtileri olan 5 kişi gözlem altındaydı. Onların sonuçları da koronavirüsü açısından negatif çıktı.

Iğdır Valiliği: Gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Iğdır Valiliğinden yapılan açıklamada,, İran'da görülen koronavirüs salgınına karşı, Iğdır'ın sınır ili olması sebebiyle gelişmelerin yakından takip edildiği vurgulandı.

Her türlü emniyet ve sağlık tedbirinin ilk andan itibaren alındığı aktarılan açıklamada, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalar dışındaki haber ve yorumlara lütfen itibar etmeyiniz." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye haricinde İran'a sınırını kapatanlar

Türkiye'nin haricinde, Irak, Pakistan, Türkmenistan da İran sınırını kapatmıştı.

Ticaret Bakanlığı'ndan koronavirüs önlemi

Bakan Pekcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Koronavirüs salgını nedeniyle İran’a açılan kapılarımızda İran tarafından tüm araç, eşya ve yolcu girişleri tedbir amacıyla geçici olarak durdurulmuştur. Türkiye’den ihracat ve transit işlemleri kontrollü olarak devam etmektedir. İran üzerinden Türkiye çıkışlı transit geçecek araçların güzergah geçişleri takip edilecektir. Gümrük kapılarımızda çalışanlarımız hijyen ve sağlık kurallarına sıkı bir şekilde uymaktadır, gerekli önlemler alınmıştır."ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >