Türkiye şekerli meşrubat tüketiminde dünyada 9'uncu sırada

Los Angeles'taki Coca Cola fabrikası
Los Angeles'taki Coca Cola fabrikası

Yapılan araştırmalar şekerli içeceklerin ölüm riskini artırdığını ortaya koyuyor. Türkiye'de ise meşrubat tüketiminin 2018'de önceki yıllara oranla arttığı gözlendi. Harvard Üniversitesi'nin ortaya koyduğu araştırmanın sonuçları dikkate alındığında endişenin boyutu da gözler önüne serildi.

Türkiye'de meşrubat satışları 2018 yılında önceki yıllara göre artış gösterdi. Şekerli ya da yapay olarak tatlandırılmış içecek hacminin büyümesi turizm, sıcak havalar ve şirketlerin yeni ürünlere yönelik yatırımlarıyla ilişkilendirildi.

Coca Cola şekerli içecek üretimi yapan firmaların başında geliyor.
Coca Cola şekerli içecek üretimi yapan firmaların başında geliyor.

Tüketimin boyutu korkuttu: Ölüm riskini artırıyor

Meşrubat tüketimindeki bu artış, Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırmanın sonuçları dikkate alındığında endişe verici boyutlara ulaştı.

Mart ayında gerçekleştirilen araştırmaya göre, şekerli ve tatlandırılmış meşrubatların uzun süreli tüketimi ölüm riskini artırıyor.

Piyasayı domine eden firmalardan bir diğeri Pepsi.
Piyasayı domine eden firmalardan bir diğeri Pepsi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde binlerce kişi üzerinde yürütülen araştırmaya göre, uzun süre şekerli meşrubat tüketenlerin özellikle kalp ve damar hastalıklarına yakalanarak ölüm riski, diğerlerine oranla çok daha yüksek.

  • Şekerli meşrubat içicilerinin ölüm riskinin yüksekliğinde tüketim sıklığı ve dozu da önem arz ediyor.

2018 yılında ticaret hacmi büyüyen meşrubat firmaları içinde Coca-Cola, Pepsi gibi büyük şirketler pazarı domine ediyor. Bu şirketler, pazarlama bütçelerinin büyüklüğü ve dağıtım ağlarının genişliğiyle dikkat çekiyor.

Türkiye ise dünyada en çok şekerli ya da tatlandırılmış meşrubat tüketiminde 9. sırada yer alıyor.

*Kişi başına düşen tüketim litre bazındadır

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >