Türkiye-ABD arasındaki yaptırım krizi bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkanı Trump
Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkanı Trump

Amerika Birleşik Devletleri, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya uyguladığı yaptırımları kaldırdı. Dışişleri Bakanlığı da mütekabiliyet ilkesi gereği ABD'li bakanlara uygulanan yaptırımların kaldırıldığı belirtildi. İki ülke arasındaki yaptırımların perde arkasını derledik.

ABD Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yönelik yaptırımları kaldırdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu nedeniyle Ağustos ayında ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım uygulanmaya başlanmıştı.

Yaptırımlar uyarınca iki bakanın ABD'deki mal varlıkları dondurulmuş ve ABD vatandaşlarının iki bakanla herhangi bir iş yapması yasaklanmıştı.

Türkiye de yaptırımları kaldırdı

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, mütekabiliyet ilkesi gereği ABD'li bakanlara uygulanan yaptırımların da kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • "ABD Hazine Bakanlığı’nın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’e yönelik yaptırım kararını kaldırmasına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e uygulanan; Türkiye’ye giriş yasağı, ülkemizdeki malvarlıklarının bloke edilmesi ve Türkiye'deki gerçek ve tüzel kişilerin adı geçenlerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesinin ve ticari ilişkide bulunması yasağı kaldırılmıştır."

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin açıklamanın bugün eş zamanlı olarak yapılmasına ise dünkü ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesinde karar verildiği belirtildi.

Yaptırım kararında ne vardı?

Rahip Brunson’ın yargılanması sürecinde ABD bir dizi yaptırımı uygulayacağını duyurmuş, Ağustos ayının başında da ABD Hazine Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıkları ve mal varlıklarından elde edebilecekleri faiz gelirlerini dondurmuştu. Kararda ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir iş ve işlem yapması yasaklanmıştı.

ABD’nin yaptırım kararına Soylu ve Gül’ün tepkisi nasıl olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD’nin yaptırım kararı üzerine Twitter hesabından "Amerika’da bir malımız var; Fetö. Onu da orada bırakmayız, Alacağız!" mesajıyla bu karara tepki göstermişti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de kararla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Benim bu topraklarda yaşamak ve bu topraklarda ölmek dışında bir düşüm olmadı. ABD'de veya Türkiye dışında herhangi bir ülkede ne bir dikili ağacım ne bir tek kuruş param da yoktur. Nasip olursa belki bir gün memleketim Gaziantep'te küçük bir zeytinlik alırım."

Türkiye’den karşı yaptırım kararı gelmişti

  • Türkiye’den tepki ile karşılanan karara aynı şekilde yaptırımla karşılık verilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan yine Ağustos ayında ABD’nin ABD İçişleri Bakanı Ryan Zinke ile ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’un Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulduğunu söylemişti.

ABD, NATO müttefikine ilk kez yaptırım uygulamıştı

Gül ve Soylu'nun ABD'de mal varlığı ve iş ilişkisi bulunmasa bile, bu, ABD'den NATO mütefiği Türkiye'nin bakanlarına uygulanan ilk yaptırım olarak tarihe geçmişti.

Trump yönetimden Türkiye'ye karşı alüminyum-çelikte gümrük vergilerinin yükseltilmesi, F-35 teslimatlarının gözden geçirilmesi gibi adımlar da gelmişti.
Trump yönetimden Türkiye'ye karşı alüminyum-çelikte gümrük vergilerinin yükseltilmesi, F-35 teslimatlarının gözden geçirilmesi gibi adımlar da gelmişti.

Yaptırım kararında, 'Brunson'ın haksız şekilde gözaltına alınıp tutuklanmasında Gül ve Soylu'nun bakanlıklarının sorumluluk taşıdığı, Türkiye'de ciddi insan hakları ihlallerinde bulundukları' ifade edilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump dün telefonla görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü telefon görüşmesinin ardından bugün eşzamanlı olarak yaptırımların kaldırılmasına ilişkin açıklama yapıldı.

 Dün Türkiye ile ABD, Menbiç'te ortak devriyeye başlamıştı.
Dün Türkiye ile ABD, Menbiç'te ortak devriyeye başlamıştı.

Kaynaklar, iki liderin görüşmede ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar atma ve bölgesel konularda yakın temas içinde olma konusunda kararlılıklarını dile getirdiğini aktardı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >