Türkiye’de astronot kelimesi yerine hangi isimler önerildi?

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaya gidecek olan Türk vatandaşlarına verilecek isim için vatandaşlar ve dilbilimcilerden öneri istemişti. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Gürer Gülsevin, 'astronot' ismi yerine kendilerine gelen önerileri açıkladı. Gülsevin, "Gökmen, gökalp, gökderi, yani gök kelimesi ile başlayan, devam eden kelimeler çoğunlukta. En fazla ise 'göktürk' kelimesi öne çıktı" dedi.

Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, astronot veya kozmonot kelimesi yerine başka bir ismin kullanılmasını istemiş, vatandaşlara ve dilbilimcilere isim bulma çağrısı yapmıştı. Ardından siyasilerden ve vatandaşlardan farklı isim öneri geldi. TDK Başkanı Başkanı Gürer Gülsevin de 'astronot' kelimesinin Türkçe karşılığı için gelen isim önerilerini açıkladı.

Bahçeli Caca Bey ismini önerdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Caca Bey önerisi hakkında değerlendirme yapan Gülsevin,"Çok özel bir tespit bu. Selçuklu döneminde, 13. yüzyılda Anadolu'da Kırşehir’de Caca Bey’in medresesi var. O medresenin olduğu yerde rasat yapıldığı da tahmin ediliyor. Diğer tarihi isimler gibi 'Cacabey' de çok güzel olabilir. Belki bilim tarihinde çok şey borçlu olduğumuz bu şahsiyetin adını bugün böyle bir şeyle canlandırabiliriz" diye konuştu.

En çok Göktürk ismi öne çıktı

Vatandaşlardan gelen isim önerilerinin arasında, Gök ile başlayan çok sayıda öneri geldiğinin altını çizen ve vatandaşların en çok önerdiği ismin 'göktürk' olduğunu söyleyen Gülsevin “gökmen', 'gökalp', 'gökeri' gibi gök kelimesi ile başlayan kelimeler çok önerildi. Demek ki halkın dil zevki o yönde. Bir yandan 'gök' var, bir yandan 'Türk' var. O da halk tarafından yakıştırılıyor. Gelen öneriler arasında şahıs isimleri de var; Alparslan var, Fatih var. Tarihimizdeki önemli şahsiyetlerin isimleri canlandırılmak isteniyor" dedi.

Astronot yerine gelen isim önerileri

TDK Başkanı Gürer Gülsevin, kuruma gelen isim önerilerini şöyle açıkladı:

  • "Cacabey, göksu, göksü, gökreis, göktürk, gökay, Türkay, Türkonot, evrenot, gökmen, uzay insanı, Alpaslan, Fatih, Akıncı."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >