Türkiye'de tarım, ihracat ürünleri ve ihracat rakamları

Arşiv
Arşiv

Türkiye’nin orta kuşakta bulunması ve dört mevsimi yaşaması tarımsal çeşitlilik açısından büyük bir etkendir. Türkiye nüfusu yıllara göre değişiklik gösterse de 1/4'ü tarım sektöründe çalışmakta ve milli gelirin yüzde 10’u tarımsal faaliyetlerden sağlanmaktadır. Tarımsal ürünlerin ihracat tablosu, ihracat edilen ürünleri ve ihracat hedeflerini sizler için derledik.

Türkiye’nin dört mevsimi belirgin şekilde yaşıyor olması tarımsal ürünlerdeki çeşitliliğin sebebidir. 94. yılını kutladığımız Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun büyük çoğunluğu tarım sektöründe çalışmasına rağmen, geleneksel bir yöntem olduğundan bu dönemde çok büyük adımlar maalesef atılamamıştır. Tarımın gelişmemiş olmasının sebeplerine, ülkenin savaştan yeni çıkmış olması, ekonomik sıkıntılar ve kaynakların darlığı gösterilebilir. Tarım politikalarının değişmesi makineleşme gibi konular geliştikçe ihraç ürünlerinde de gözle görülür bir artış söz konusu olmuştur.

Türkiye'nin 2018 yılında tarımda yatırım ve destek için ayırdığı bütçe 25 milyar lira olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı.

Türkiye'de, tarım ihracatı ve üretimine birlikte göz atalım:

Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri

                                    2016 yılı sonu itibariyle tarımda üretimimiz
116 milyon tona ve bitkisel üretimin değeri 118 milyar TL'ye yükselmiştir. İhracatımız
2002 yılında 3,7 milyar dolar iken 2016 yılının son çeyreğinde 18 milyar dolara
çıkmıştır.
Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri 2016 yılı sonu itibariyle tarımda üretimimiz 116 milyon tona ve bitkisel üretimin değeri 118 milyar TL'ye yükselmiştir. İhracatımız 2002 yılında 3,7 milyar dolar iken 2016 yılının son çeyreğinde 18 milyar dolara çıkmıştır.
Sebze üretim miktarı

                                    Türkiye'nin iklim özellikleri dikkate alındığında sebze üretimindeki yıllara göre artış devamlılık sağlamıştır.
Sebze üretim miktarı Türkiye'nin iklim özellikleri dikkate alındığında sebze üretimindeki yıllara göre artış devamlılık sağlamıştır.
Meyve üretiminin yıllara göre üretim miktarı 

                                    Tabloda yer alan 6 meyvenin üretim miktarları yer almaktadır. Fındık üretimindeki düşüş hariç diğer ürünlerde belli oranlarda artış gerçekleşmiştir.
Meyve üretiminin yıllara göre üretim miktarı Tabloda yer alan 6 meyvenin üretim miktarları yer almaktadır. Fındık üretimindeki düşüş hariç diğer ürünlerde belli oranlarda artış gerçekleşmiştir.
2016 yılı organik ürünler

                                    2016 yılı organik üretimde incir ve incir ürünleri liderliği göğüslerken, toplam üretim miktarı 16.819 ton, tutar ise  77 milyon 831. 368 dolardır.
2016 yılı organik ürünler 2016 yılı organik üretimde incir ve incir ürünleri liderliği göğüslerken, toplam üretim miktarı 16.819 ton, tutar ise 77 milyon 831. 368 dolardır.
Organik ürün ihracatındaki ülkeler

                                    2016 yılında organik ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülkeler arasında, ABD 2897 ton ile birinci olmuştur.
Organik ürün ihracatındaki ülkeler 2016 yılında organik ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülkeler arasında, ABD 2897 ton ile birinci olmuştur.
Türkiye'de tarım alanları

                                    2016 yılı itibariyle 38 bin hektar toplam tarım alanı mevcuttur.
Türkiye'de tarım alanları 2016 yılı itibariyle 38 bin hektar toplam tarım alanı mevcuttur.
Türkiye'de yıllara göre tarımsal alet ve makine sayısı

                                    15 yıllık tabloda Türkiye'deki tarım aletlerinin kullanım sayıları yaklaşık yüzde 50 bir artış göstermektedir.
Türkiye'de yıllara göre tarımsal alet ve makine sayısı 15 yıllık tabloda Türkiye'deki tarım aletlerinin kullanım sayıları yaklaşık yüzde 50 bir artış göstermektedir.
Tarım ürünlerinin yıllara göre fiyat değişimleri

                                    Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler arasında bulunan bazı ürünlerin yıllara göre fiyat değişimi.
Tarım ürünlerinin yıllara göre fiyat değişimleri Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler arasında bulunan bazı ürünlerin yıllara göre fiyat değişimi.
En çok ihracatın yapıldığı 20 ülke

                                    En fazla ihracat yaptığımız 20 ülkeden, Almanya, İngiltere ve ABD ilk üçte yer almaktadır.
En çok ihracatın yapıldığı 20 ülke En fazla ihracat yaptığımız 20 ülkeden, Almanya, İngiltere ve ABD ilk üçte yer almaktadır.
Tarım işçilerinin ücretleri

                                    Mevsimlik ve sürekli işçilerin yıllara oranla artış gösteren ortalama ücretleri. 2002 yılında mevsimlik işçi olarak çalışan bir erkek, günlük ortalama 9 liraya çalışırken, bu rakam 2016 yılında aynı kişi için 66 liradır.
Tarım işçilerinin ücretleri Mevsimlik ve sürekli işçilerin yıllara oranla artış gösteren ortalama ücretleri. 2002 yılında mevsimlik işçi olarak çalışan bir erkek, günlük ortalama 9 liraya çalışırken, bu rakam 2016 yılında aynı kişi için 66 liradır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >