Türkiye'den ilk deneme: Savaş uçakları S-400'lerin radar testi için havalanacak

Arşiv
Arşiv

Ankara semalarında Valilik bugün ve yarın F-16'lar ve diğer hava araçları tarafından yüksek ve alçak irtifada test uçuşları gerçekleştireceğini açıklamıştı. Savaş uçakları S-400'ler radar testi için havalanacak. 2 gün süreyle uçaklar arasındaki bağlantı test edilecek. Bakan Akar, "S-400'lerin eğitimleri tamamlandığında planlandığımız faaliyet neyse bunu uygulayacağız." açıklamasında bulunmuştu.

Ankara Valiliği, bugün ve yarın hava savunma sistemi (HSS) projesi kapsamında, başkent semalarında F-16'lar ve diğer hava araçları tarafından yüksek ve alçak irtifada test uçuşları yapılacağını duyurdu.

Savaş uçakları S-400'lerin radar testi için havalanacak

Milliyet'in savunma sanayii kaynaklarından edindiği bilgiye göre, savaş uçakları S-400'lerin test ve eğitim faaliyetleri kapsamında havalanacak. Uçaklar, Ankara Kahramankazan'daki eski adı Akıncı Üssü olan, Mürted Hava Meydan Komutanlığı'nda konuşlu S-400 bataryaları üzeri, çevresinde uçuş yapacak ve radar sistemi test edilecek. Test faaliyetlerinde, sisteme uçakların tanıtılmasının yapılacağı değerlendiriliyor. Test faaliyetlerinin ilerleyen günlerde de artarak devam etmesi bekleniyor. Sistemin kurulum, test faaliyetleri tamamlanmasıyla, Nisan 2020'de faal hale gelmesi planlanıyor.

S-400'ler iki filo halinde teslim ediliyor

Teslimat planına göre, Türkiye'ye iki filo (sistem) şeklinde S-400'ler teslim ediliyor. İki filo dört bataryaya tekabül ediyor. İlk filoya ait iki bataryanın intikali tamamlandı.

S-400 teslimatı 12 Temmuz'da başlamıştı

Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında satın alınan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin teslimatı 12 Temmuz'da başlamıştı. Birinci grup malzeme sevkiyatı 30 sorti ile 25 Temmuz'da tamamlanmıştı. 27 Ağustos'ta başlayan ikinci batarya malzemeleri taşınması da 15 Eylül'de tamamlanmıştı.

İkinci sistem teslimatı 2020 sonunda

Ne olmuştu?

Savunma Bakanı Hulusi Akar geçtiğimiz günlerde, "S-400 çalışacak. TSK personelinin eğitim sürecini yaşıyoruz. Bunlar tamamlandığı zaman planlandığımız faaliyet neyse bunu uygulayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >