Türkiye'den Midilli Adası çevresi için yeni NAVTEX

Arşiv
Arşiv

Türkiye, Lozan'ın ihlal edildiği gerekçesiyle Midilli Adası çevresi için yeni NAVTEX ilan etti.

Türkiye, Lozan Barış Antlaşması'nın ihlali gerekçesiyle yeni bir NAVTEX daha ilan etti.

Uyarı, Midilli Adası çevresini kapsıyor. 9 Ekim ile 13 Ekim tarihleri arasında geçerli olacak NAVTEX'te, Yunanistan’ın Midilli Adası’nın 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsünün ihlal edildiği belirtildi.

Lozan Antlaşması'na göre Ege Denizi’nde bulunan aralarında Midilli’nin de olduğu 12 adada Yunanistan’ın kolluk kuvvetleri dışında silahlı kuvvet bulundurmaması ve tahkimat yapması yasaklanıyor.

Türkiye, Eylül ayında da Lozan vurgusu yapılan iki NAVTEX yayımlamıştı.

  • Navtex nedir?
  • Navtex ilanı, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade eder. Ayrıca, NAVTEX (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemidir.
  • Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçasıdır.
  • Mesajların yazılı olarak gönderilmesi, daha sonrada da mesaj üzerinde çalışabilmeyi mümkünkılar; özellikle İngilizce’si iyi olmayanlar için bu önemlidir. Diğer bir avantaj ise, ihtiyaç duyulan bilgilerin operatör tarafından seçilebilmesi ve istenmeyen bilgilerin bastırılmamasıdır.
  • Bununla birlikte tüm gemiler tarafından alınması zorunlu olan bilgilerin daima dökümü alınacaktır. Örneğin seyir ve meteoroloji ikazları ile arama-kurtarma bilgi ve ikazları reddedilemez. Bununla beraber, tehlike bilgilerini göndermek için NAVTEX esas unsur değildir. NAVTEX mesajları belirli periyotlarda 518 kHz frekansından İngilizce olarak yayınlanırlar. Fakat birçok bölgede yukarıda bahsedilen bilgiler (bölgesel nakliyecilik ve balıkçılar içi) yerel lisanla da gönderilirler. IMO’nun asıl amacı okyanus geçen ticarî deniz taşımacılığının emniyeti olmakla beraber NAVTEX küçük gemiler, özel yatlar için de büyük önem kazanmıştır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >