Türkiye'nin en başarılı 10 genç girişimcisi

İş adamı ve gazetecilerden oluşan 20 kişilik Jüri, Türkiye'nin en başarılı 10 genç girişimcisini seçti.

Türkiye'de girişimcilik alanında gerçekleşen yeni atılımlar ve yeni markaların doğması bu alana dikkatin dönmesini sağladı. 20 değerli iş adamı ve gazeteci Türkiye'nin son yıllarında yapılan 10 başarılı genç girişim hareketini ve girişimcilerinin listesini çıkardı;
Nevzat Aydın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Nevzat Aydın iki arkadaşıyla birlikte 2001 yılında Türkiye'de olmayan bir oluşumu yarattı. Yemeksepeti.com'u kuran bu genç girişimciler kısa zamanda büyük atılım gösterdi. Yemeksepeti.com 2001 Ocak ayında açıldı. Kredi kartı gerektirmeden, restorandan sadece sipariş iletildiği takdirde komisyon alan farklı bir modelle yapılmış bu modelin başka bir örneği yoktu. 80 bin dolara kurulan bu yeni girişim 2007 yılında 71 milyon dolar işlem hacmine ulaştı. 2015 yılında ise Delivery Hero tarafından satın alındı. Delivery Hero, 589 milyon dolar toplam değerleme üzerinden Yemeksepeti.com'un hisselerinin tamamını bünyesine kattı. Bu satın alma aynı zamanda global online yemek siparişi sektöründeki en büyük işlem olma özelliğini de taşıyordu. Nevzat Aydın hala şirket bünyesinde CEO olarak çalışmaya devam ediyor ve yemeksepeti.com'un daha da büyümesi için uğraşıyor.
Nevzat Aydın Nevzat Aydın iki arkadaşıyla birlikte 2001 yılında Türkiye'de olmayan bir oluşumu yarattı. Yemeksepeti.com'u kuran bu genç girişimciler kısa zamanda büyük atılım gösterdi. Yemeksepeti.com 2001 Ocak ayında açıldı. Kredi kartı gerektirmeden, restorandan sadece sipariş iletildiği takdirde komisyon alan farklı bir modelle yapılmış bu modelin başka bir örneği yoktu. 80 bin dolara kurulan bu yeni girişim 2007 yılında 71 milyon dolar işlem hacmine ulaştı. 2015 yılında ise Delivery Hero tarafından satın alındı. Delivery Hero, 589 milyon dolar toplam değerleme üzerinden Yemeksepeti.com'un hisselerinin tamamını bünyesine kattı. Bu satın alma aynı zamanda global online yemek siparişi sektöründeki en büyük işlem olma özelliğini de taşıyordu. Nevzat Aydın hala şirket bünyesinde CEO olarak çalışmaya devam ediyor ve yemeksepeti.com'un daha da büyümesi için uğraşıyor.
Arzu Kaprol

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Arzu Kaprol, Şebnem Ferah ve Özlem Tekin'le birlikte rock grubu kurdu. Müziği çok sevse de daha çok sevdiği bir şey vardı: Moda ve tasarım. Mimar Sinan Üniversitesi'ne bunun eğitimi görmek üzere girdi. Mezun olduktan sonra da 1994'te Paris American Academy'de “perfectionnement” programını tamamladı. Arzu Kaprol ilk ödülünü 1995 yılında, Beymen Academia Yeni Yetenekler Yarışması'nda kazandı. Bugüne kadar İGDAŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri, Formula 1 ve Türk Telekom'un üniformalarını tasarladı. İstanbul Bursa ve Antalya'da kendi tasarımlarını sattığı üç mağazası var.
Arzu Kaprol Arzu Kaprol, Şebnem Ferah ve Özlem Tekin'le birlikte rock grubu kurdu. Müziği çok sevse de daha çok sevdiği bir şey vardı: Moda ve tasarım. Mimar Sinan Üniversitesi'ne bunun eğitimi görmek üzere girdi. Mezun olduktan sonra da 1994'te Paris American Academy'de “perfectionnement” programını tamamladı. Arzu Kaprol ilk ödülünü 1995 yılında, Beymen Academia Yeni Yetenekler Yarışması'nda kazandı. Bugüne kadar İGDAŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri, Formula 1 ve Türk Telekom'un üniformalarını tasarladı. İstanbul Bursa ve Antalya'da kendi tasarımlarını sattığı üç mağazası var.
Cihat Dündar

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    B'iota Laboratuvarları'nın kurucusu Cihat Dündar 12 yaşındayken yaşadığı durum girişimciliğinin ilk adımlarını atmasına yardımcı olmuş. Sivilceleri geçmeyen Dündar kitaptaki bitki karışımlarını yaparak üç haftada sivilcelerini yok etmiş. Liseden sonra tarlalarda ve botanik bahçelerinde çalışmış. 19 yaşında Almanya'dan Türkiye'ye göç eden Dündar İlk yıl odasına kapanıp kişisel gelişim, pazarlama, organizasyon ve bitkilerle ilgili ne kadar kitap varsa okumuş. Askerliğe gittiğinde ise doğudaki kadınların tüy sorunlarını görmüş. Tahtakale'den aldığı ısıtıcı, tartı ve beherle evde kurduğu küçük Ar-Ge merkezinde binlerce karışım hazırlamış. Tüy dökücü ürün Bioder bu şekilde ortaya çıkmış. 2006 yılında ise erkeklerin sorunu için kolları sıvamış Dündar. Saç dökülmelerine karşı Bioxcin şampuan ve serum tüketiciyle buluşmuş. Yıllık 100 milyon lira cirolu B'iota'nın önümüzdeki beş yıl içinde ulaşmayı amaçladığı ihracat geliri ise 1 milyar dolar civarında.
Cihat Dündar B'iota Laboratuvarları'nın kurucusu Cihat Dündar 12 yaşındayken yaşadığı durum girişimciliğinin ilk adımlarını atmasına yardımcı olmuş. Sivilceleri geçmeyen Dündar kitaptaki bitki karışımlarını yaparak üç haftada sivilcelerini yok etmiş. Liseden sonra tarlalarda ve botanik bahçelerinde çalışmış. 19 yaşında Almanya'dan Türkiye'ye göç eden Dündar İlk yıl odasına kapanıp kişisel gelişim, pazarlama, organizasyon ve bitkilerle ilgili ne kadar kitap varsa okumuş. Askerliğe gittiğinde ise doğudaki kadınların tüy sorunlarını görmüş. Tahtakale'den aldığı ısıtıcı, tartı ve beherle evde kurduğu küçük Ar-Ge merkezinde binlerce karışım hazırlamış. Tüy dökücü ürün Bioder bu şekilde ortaya çıkmış. 2006 yılında ise erkeklerin sorunu için kolları sıvamış Dündar. Saç dökülmelerine karşı Bioxcin şampuan ve serum tüketiciyle buluşmuş. Yıllık 100 milyon lira cirolu B'iota'nın önümüzdeki beş yıl içinde ulaşmayı amaçladığı ihracat geliri ise 1 milyar dolar civarında.
Alp Saul

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Alp Saul, Pronet fikrini, Amerika'daki öğrencilik yıllarında geliştirmiş. İki şey dikkatini çekmiş. Birincisi, işi kurmanın fazla bir maliyet gerektirmemesi… İkincisi, Türkiye'de bu alanda bir boşluk olması. İlk olarak Ak Merkez'in güvenlik sistemlerini kuran Saul için bu iş dönüm noktası olmuş. 10 bin dolarlık bir sermayeyle bundan 16 yıl önce kurulmuş Pronet. Alp Saul bu paranın yarısını kendisi karşılamış, diğer yarısını da iki arkadaşı koymuş. Şirketin cirosu şuan 85 milyon lira civarlarında.
Alp Saul Alp Saul, Pronet fikrini, Amerika'daki öğrencilik yıllarında geliştirmiş. İki şey dikkatini çekmiş. Birincisi, işi kurmanın fazla bir maliyet gerektirmemesi… İkincisi, Türkiye'de bu alanda bir boşluk olması. İlk olarak Ak Merkez'in güvenlik sistemlerini kuran Saul için bu iş dönüm noktası olmuş. 10 bin dolarlık bir sermayeyle bundan 16 yıl önce kurulmuş Pronet. Alp Saul bu paranın yarısını kendisi karşılamış, diğer yarısını da iki arkadaşı koymuş. Şirketin cirosu şuan 85 milyon lira civarlarında.
Kerem Çatay

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
	Kerem Çatay henüz 25 yaşındayken Ay Yapım'ı kurdu. Kısa sürede de televizyon dünyasının en büyük şirketlerinden biri haline getirdi. Ay Yapım, buna paralel olarak Aşk-ı Memnu, Dudaktan Kalbe gibi edebiyat uyarlamalarıyla hatırı sayılır bir seyirci kitlesine ulaştı. 2006'dan başlayıp arka arkaya yayınlanan bu diziler, Ay Yapım'ı 2008'de 33.8 milyon liralık ciroyla yapımcı şirketler arasında zirveye taşıdı. Bunların ardından Ezel dizisi etkili bir şekilde geldi ve kısa sürede fenomene dönüştü, yayınlandığı gün reyting listesinin zirvesinden inmedi. Kerem Çatay'ın geleceğe ilişkin hedefleri, televizyon dünyasının geleceğine bağlı. Sektördeki her türlü gelişmenin yapım şirketlerinin büyümelerini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor.
Kerem Çatay Kerem Çatay henüz 25 yaşındayken Ay Yapım'ı kurdu. Kısa sürede de televizyon dünyasının en büyük şirketlerinden biri haline getirdi. Ay Yapım, buna paralel olarak Aşk-ı Memnu, Dudaktan Kalbe gibi edebiyat uyarlamalarıyla hatırı sayılır bir seyirci kitlesine ulaştı. 2006'dan başlayıp arka arkaya yayınlanan bu diziler, Ay Yapım'ı 2008'de 33.8 milyon liralık ciroyla yapımcı şirketler arasında zirveye taşıdı. Bunların ardından Ezel dizisi etkili bir şekilde geldi ve kısa sürede fenomene dönüştü, yayınlandığı gün reyting listesinin zirvesinden inmedi. Kerem Çatay'ın geleceğe ilişkin hedefleri, televizyon dünyasının geleceğine bağlı. Sektördeki her türlü gelişmenin yapım şirketlerinin büyümelerini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor.
Seyhan Özdemir – Sefer Çağlar 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar, Mimar Sinan Üniversitesi sıralarından arkadaş iki mimar. İkili yurt dışından pek çok prestijli ödüle sahip. 2003 yılında Autoban 212 tasarım ofisini kuran Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar henüz altıncı ayda tasarladıkları koleksiyonda yer alan bir sallanan sandalye ve aydınlatma armatürü ile Paris'teki ünlü Salon du Meuble fuarına kabul edildi. Şu anda Autoban'ın yıllık 2 milyon euro civarında bir cirosu var.
Seyhan Özdemir – Sefer Çağlar Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar, Mimar Sinan Üniversitesi sıralarından arkadaş iki mimar. İkili yurt dışından pek çok prestijli ödüle sahip. 2003 yılında Autoban 212 tasarım ofisini kuran Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar henüz altıncı ayda tasarladıkları koleksiyonda yer alan bir sallanan sandalye ve aydınlatma armatürü ile Paris'teki ünlü Salon du Meuble fuarına kabul edildi. Şu anda Autoban'ın yıllık 2 milyon euro civarında bir cirosu var.
Ferda Kertmelioğlu 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kertmelioğlu, Mobilera şemsiyesi altında müşterilerine yeni medya, interaktif ve mobil pazarlama, dijital reklam hizmetleri veriyor. 2001 yılında kurduğu Mobilera, ilk beş yılında yüzde 6764 büyüyerek hız rekorlarını alt üst etti. Bu performansla araştırma şirketi Deloitte tarafından 2006 yılında Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketi seçildi. Ardından Kertmelioğlu'nun girişimcilik öyküsü, ünlü İngiliz gazetesi Financial Times'a konu edildi. Mobilera'nın büyüme trendi bugün de devam ediyor. Kertmelioğlu için işin en zor tarafı şirketiyle ilgili ciro rakamı telaffuz etmek. Kuruldukları günden bugüne cirolarını 100 katın üzerinde artırdıklarını söylemekle yetiniyor.
Ferda Kertmelioğlu Kertmelioğlu, Mobilera şemsiyesi altında müşterilerine yeni medya, interaktif ve mobil pazarlama, dijital reklam hizmetleri veriyor. 2001 yılında kurduğu Mobilera, ilk beş yılında yüzde 6764 büyüyerek hız rekorlarını alt üst etti. Bu performansla araştırma şirketi Deloitte tarafından 2006 yılında Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketi seçildi. Ardından Kertmelioğlu'nun girişimcilik öyküsü, ünlü İngiliz gazetesi Financial Times'a konu edildi. Mobilera'nın büyüme trendi bugün de devam ediyor. Kertmelioğlu için işin en zor tarafı şirketiyle ilgili ciro rakamı telaffuz etmek. Kuruldukları günden bugüne cirolarını 100 katın üzerinde artırdıklarını söylemekle yetiniyor.
Tolga Tatari – Ahmet Sarı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tolga Tatari ve Ahmet Sarı Markofoni'nin kurucuları. Avrupa ve Amerika'da en çok tercih edilen kapalı devre alışveriş deneyimini Markafoni markasıyla Türkiye'ye taşıyan iki internet girişimcisi. 2009'yılında yatırımcılar Markafoni'ye 8 milyon euro değer biçmişler ve bu rakam üzerinden sermaye sağlamışlar. Destekle birlikte operasyon da genişlemiş. Günlük 100 bin parçadan aile satılıyor.
Tolga Tatari – Ahmet Sarı Tolga Tatari ve Ahmet Sarı Markofoni'nin kurucuları. Avrupa ve Amerika'da en çok tercih edilen kapalı devre alışveriş deneyimini Markafoni markasıyla Türkiye'ye taşıyan iki internet girişimcisi. 2009'yılında yatırımcılar Markafoni'ye 8 milyon euro değer biçmişler ve bu rakam üzerinden sermaye sağlamışlar. Destekle birlikte operasyon da genişlemiş. Günlük 100 bin parçadan aile satılıyor.
Sedat Kılıç 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
	Sedat Kılıç, Alse Makine'yi 21 yaşında kurdu. Bir aile dostlarının geliştirdiği, kaynak makinelerinde gaz tasarrufu sağlayan sistemi satıyormuş Ankara'da. Ama satış yaptığı sistemin eksik olduğunu fark etmiş bir süre sonra, daha doğrusu daha iyisini üretebileceğine inanmış. Ve 2008 yılında okuldaki hocalarının da desteğiyle Economizer adını verdiği ürünü geliştirmiş. Bugün Alse Makine'nin işlem hacmi 4 milyon dolar. Bugün Aygaz'dan Renault'ya, Mercedes'ten Fiat'a pek çok kuruluş, Kılıç'ın Economizer'ını kullanıyor.
Sedat Kılıç Sedat Kılıç, Alse Makine'yi 21 yaşında kurdu. Bir aile dostlarının geliştirdiği, kaynak makinelerinde gaz tasarrufu sağlayan sistemi satıyormuş Ankara'da. Ama satış yaptığı sistemin eksik olduğunu fark etmiş bir süre sonra, daha doğrusu daha iyisini üretebileceğine inanmış. Ve 2008 yılında okuldaki hocalarının da desteğiyle Economizer adını verdiği ürünü geliştirmiş. Bugün Alse Makine'nin işlem hacmi 4 milyon dolar. Bugün Aygaz'dan Renault'ya, Mercedes'ten Fiat'a pek çok kuruluş, Kılıç'ın Economizer'ını kullanıyor.
Hande Çaybaşı

                                    
                                    
                                    
                                    İşletme mezunu Hande Çaybaşı her işletme mezununun olduğu gibi mezun olduktan sonra bir bankada çalışmaya başlar. İşini de gayet seviyordur. Ancak hayatının dönüm noktası anne olmaya karar verdiğinde olur. İhtiyacı olan bebek ürünlerini Türkiye'de bulamaz. İnternet'te çeşitli ülkelerin çeşitli şirketlerinden mal sipariş etmeye başlar. 2005 yılında Bebeshop.com.tr kurulur ve satışlara başlanır. İş beklenenden hızlı gelişir. Faaliyete geçtiği ilk yılın sonunda Bebeshop'un sattığı ürün çeşidi 500'e, üye sayısı 1500'e çıkmış durumdadır. Şirketin yıllık cirosu 2 milyonun üzerindedir.
Hande Çaybaşı İşletme mezunu Hande Çaybaşı her işletme mezununun olduğu gibi mezun olduktan sonra bir bankada çalışmaya başlar. İşini de gayet seviyordur. Ancak hayatının dönüm noktası anne olmaya karar verdiğinde olur. İhtiyacı olan bebek ürünlerini Türkiye'de bulamaz. İnternet'te çeşitli ülkelerin çeşitli şirketlerinden mal sipariş etmeye başlar. 2005 yılında Bebeshop.com.tr kurulur ve satışlara başlanır. İş beklenenden hızlı gelişir. Faaliyete geçtiği ilk yılın sonunda Bebeshop'un sattığı ürün çeşidi 500'e, üye sayısı 1500'e çıkmış durumdadır. Şirketin yıllık cirosu 2 milyonun üzerindedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >