🐧Türkiye'nin ilk bebek 'kutup pengueni' İstanbul'da dünyaya geldi

İstanbul Akvaryum'daki bebek kutup pengueni
İstanbul Akvaryum'daki bebek kutup pengueni

İstanbul Florya’daki dünyanın en büyük tematik akvaryumu olma özelliğine sahip İstanbul Akvaryum’da Türkiye’nin ilk bebek kutup pengueni 38 günlük kuluçka döneminin ardından 100 gram ağırlığında dünyaya gözlerini açtı.

İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu ev sahipliğinde, basın mensuplarıyla tanıştırılan bebek penguenin ismini ise halk arasında yapılacak anket çalışması belirleyecek. Çapanoğlu, yaptığı açıklamada; bebek penguenin 100 gram ağırlığında ve 38 günlük kuluçka döneminin ardından sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiğini ve hem annesi hem de babası tarafından günde 5 kere 2 saat aralıkla beslendiğini belirtti.

Dilek Çapanoğlu, "2016 yılında 23 kutup penguenimizi; 4 nesildir türleri Valensiya Akvaryumu’nda korunma altındayken 'Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi Programı' kapsamında evlat edinmiştik. Penguenlerimizin nesillerinin sürdürülmesi ve korunması için en iyi koşulları profesyonel teknik ekibimiz ve tesisimizin teknolojik altyapısı sayesinde uzun süredir sağlamaktayız. Bunun bir sonucu olarak da minik penguenimizin doğum haberi, bize dünya genelinde gentoo penguenlerinin nesillerinin korunması ve devam ettirilmesi çalışmalarına büyük bir katkı yaptığımızı göstermekle birlikte ülkemiz sınırları içerisinde bu yavrunun dünyaya gelmesi bizler için ayrıca bir motivasyon kaynağı. Kuluçkada olan başka yumurtalarımız da var. Önümüzdeki günlerde yeni güzel haberlerimiz olabilir. Bebek penguenimizin isminin ne olacağını merakla bekliyoruz" dedi.

Penguen neslinin devamı için yapılan çalışmalara veri sağlanıyor

İstanbul Akvaryum’da kutup soğuk iklim penguenleri için gerekli olan doğal şartların tamamı sağlanıyor. İstanbul Akvaryum’da bulunan gerekli teknik ve biyolojik altyapıya sahip güney kutup yaşam alanında penguenlerin bakımları bu konuda özel eğitim almış profesyoneller tarafından periyodik olarak takip edilerek yapılıyor ve taze yiyecekle besleniyorlar. 24 saat kayıt yapan kameralar sayesinde de bilimsel çalışmalara, dünyadaki diğer araştırma ve sürdürülebilirlik çalışmalarına ve penguen neslinin devamı için yapılan çalışmalara veri sağlanıyor.

TC kimlikli ilk kutup pengueni olacak

17 bin kara ve deniz canlısına ev sahipliği yapan İstanbul Akvaryum, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi'nde yakın tehdit altında olan gentoo cinsi kutup penguenlerini "Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi" programı kapsamında sahip olduğu yüksek kalite standartları sayesinde 2016 yılında Valensiya Oceanographic Akvaryum'undan evlat edinmişti. İstanbul Akvaryum’da dünyaya gözlerini açan kutup (gentoo) türü bebek penguen TC kimliği taşıyacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >