Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli treni raylara indi🚆

İlk yerli ve milli elektrikli treni Sakarya'da görücüye çıktı
İlk yerli ve milli elektrikli treni Sakarya'da görücüye çıktı

Sakarya’da TÜVASAŞ tesislerinde yerli ve milli kaynaklar ile tasarlanarak üretimi tamamlanan trenin fabrika testleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Bakan Varank, “Sıkıntılı günlere rağmen tüm önlemler alınarak çalışmalara devam edildi, o gayret sayesinde bugün itibari ile fabrika testlerine başlıyoruz. Fabrika testlerinin ardından Ağustos sonunda yol testlerine geçilmiş olacak” dedi. Bakanı Adil Karaismailoğlu ise "Milli trenimizin ilk sürüşü Cumhurbaşkanımız tarafından yapılacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye Vagon Sanayisi Anonim Şirketinde (TÜVASAŞ) üretilen milli elektrikli tren setinin maksimum hızı 160 kilometreye ulaşıyor. 2013 yılında alınan kararla milli elektrikli tren setlerini üretmek için görevlendirilen TÜVASAŞ, yılda 240 adet alüminyum gövdeli araç üretmek için hazır duruma geldi. Milli elektrikli tren setlerinin yapım aşamalarını 15 Haziran'da yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı inceleme sonrasında yerli ve milli sermaye ile üretilen Yüksek Hızlı Tren'in raylara 30 Ağustos tarihinde ineceğinin müjdesini vermişti.

TÜVASAŞ tesislerinde yerli ve milli kaynaklar ile tasarım ve üretimi tamamlanan trenin fabrika testleri başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu olmak üzere TÜVASAŞ Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve çok sayıda misafirin katılımıyla gerçekleşti.

Ağustos'ta yol testleri başlayacak

Sakarya'da düzenlenen törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fabrika testlerinin ardından Ağustos sonunda yol testlerine başlanacağını duyurdu.

2021 yılında raylara indirilecek

Kısa bir sürede yolcu taşımacılığına başlayacaklarını aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda olduğu gibi yerli ve millî demir yolu sanayinin gelişimi kapsamında da çok büyük mesafeler kat ettik. Tasarım ve üretim sürecini tamamlayarak fabrika testi aşamasına getirdiğimiz Yerli ve Milli Elektrikli Trenimiz de bunun en güzel kanıtı oldu. Tren setlerimizin fabrika testlerinin ardından yol testlerini de yapacağız. Bu yıl sonunda raylara indirilecek ve Allah'ın izniyle de kısa bir sürede yolcu taşımacılığına da başlayacağız" açıklamasını yaptı.

  • Milli elektrikli trenin hızı 160 kilometreye ulaşıyor
  • Üretilen milli elektrikli tren setinin maksimum hızı 160 kilometreye ulaşıyor.
  • 176 kilometre tasarım hızına sahip olan trenin ilk test sürüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak.
  • Seyir emniyeti ön planda oaln trenin 5 araçtan oluşan bir setin toplam koltuk kapasitesi 324 olup bunlardan iki adedi engelli yolcular için ayrılmıştır.
  • Araç gövdeleri işletme sırasında oluşabilecek yüklere, darbelere ve herhangi bir kaza anında çarpışmalara mukavim şekilde tasarlanmış alüminyum ekstürizyon profillerden üretilmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >