Türkiye'nin ilk yüzer GES santrali kuruldu

Arşiv
Arşiv

Türkiye'nin ilk enerji üreten yüzer güneş enerji santrali devrede. Elazığ Keban Barajı Gölü yüzeyine kurulu Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santraliyle yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat elektrik üretilecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Elazığ merkeze bağlı Fatmalı köyü Beşevler mezrası mevkiinde Keban Barajı'nda inşa edilen Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerjisi santralinde (GES) incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, illeri ziyaret ettiklerini, bugün de tarımsal üretim için son derece önemli illerden biri olan Elazığ'da bulunduklarını söyledi.

Elazığ Keban Barajı gölü yüzeyine kurulu Türkiye'nin İlk Yüzer Güneş Enerji Santrali, su üstünde yüzlerce güneş enerji paneline sahip. Santralin ayrıca milyonlarca kilovatsaat elektrik üreteceği bilgisi paylaşıldı.

Keban Barajı'na yüzer GES kuruldu

Elazığ'daki Keban Barajı'nın elektrik üretimi ve sulama için önemli su rezervuarlarından biri olduğunu kaydeden Yumaklı, sulama projelerinin ülkede yaygınlaştırılması için projeler geliştirmeye devam ettiklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, bunun bütün ülke çapında yaygınlaştırılmasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yüzer GES ekonomiye katkı sağlayacak

Kuzova Yüzer Güneş Enerji Santrali, yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Bu üretim miktarının ekonomik karşılığıysa 5,6 milyon TL seviyesini buluyor. 6 dönümlük alana kurulu santral, dört blok halinde, 1840 güneş enerjisi panelinden oluşuyor.

Yüzer GES projesinin ülke çapında yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >