Türkiye'nin koronavirüse karşı 'Fahrettin Koca' güveni: "%73'e göre başarılı"

Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca

Çin'in Vuhan şehrinden başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Türkiye'ye de geldi.Sağlık Bakanlığı'nın, koronavirüs salgını ile ilgili süreç yönetimi ile ilgili Türkiye'nin fikrini Areda Survey araştırdı.

Dünyayı saran koronavirüsün Türkiye'ye gelmesi için önlemler çok önceden alınmaya başlanmıştı. Ancak umreden, Avrupa'dan, ABD, Ortadoğu'dan ülkemize gelenlerle koronavirüs vakası görülmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı'nın, koronavirüs salgını ile ilgili süreç yönetimi ile ilgili vatandaşın düşüncelerini Areda Survey araştırdı.

'Sağlık Bakanlığının, koronavirüssalgını ile ilgili süreç yönetimini başarılı buluyor musunuz?' sorusuna 73,1 oranında Evet cevabı verilirken 26,9 ise hayır cevabı verdi.

Sizce korona salgını önlenebilecek midir? sorusuna 'Evet' cevabı verenlerin aylara göre dağılımı bu şekilde;

Ocak'ta- 82,2

Şubat'ta- 81,0

Mart'ta-84,9

'Çin’de ortaya çıkan koronavirüsüne karşı Türkiye’nin gerekli önlemleri aldığını düşünüyor musunuz?' diye sorulduğunda 'Evet' cevabında artış görüldü.

Ocak'ta- 46,0

Şubat'ta 53,2

Mart'ta-64,4

Türkiye'ye gelmesinin ardından doğan endişe ortamı ile ilgili 'Size veya yakınlarınıza koronavirüsünün bulaşmasından endişeleniyor musunuz?' sorusu yönetildiğinde 'Evet' cevabı giderek arttı.

Ocak-59,8

Şubat- 64,1

Mart- 69,8

'Koronavirüsünden korunmak için herhangi bir ‘önleyici bir tedbir/tedavi yöntemi’ denediniz mi?' sorusuna gelen 'Evet' cevabının Türkiye'ye gelmesiyle arttığı görüldü.

Ocak- 4,6

Şubat- 10,3

Mart-48

'Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de ilk koronavirüsvakasını açıklamasında, vakanın yaşandığı şehri açıklamamasını nasıl buluyorsunuz?' 57,1 oranında 'Doğru buluyorum' cevabı verilirken 42,9 oranında 'Yanlış buluyorum' cevabı geldi.

Televizyonda koronavirüsüyle ilgili açıklama yapan uzmanların açıklamalarına Türkiye'nin yüzde 58,0'ı güvenirken 42,0'ı ise güvenmediğini dile getirdi.

Türkiye’de de görülen koronavirüsvakasından sonra el dezenfektanı ve kolonya vb. tüketim mamülerininfiyatlarını arttırarak fırsatçılık yapanlara karşı Ticaret Bakanlığının ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ ve 'Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi Mobil Uygulaması'nın hayata geçirilmesini yüzde 78,5 'Cezalar arttırılmalı, yerinde bir karar olmuş' diye nitelendirirken yüzde 21,5 ise 'Bir değişiklik olacağını sanmıyorum' diye ifade etti.

  • Türkiye’de ilk koronavirüsvakası yaşandıktan sonra ne gibi önlemler aldınız?
  • Sağlık bakanlığının ilan ettiği 14 kuralı uygulamaya başladım - yüzde 35,6
  • Hiçbir önlem almadım- yüzde 22,4
  • El dezenfektanı aldım, kullanmaya başladım- yüzde 19,4
  • Kolanya aldım, kullanmaya başladım-yüzde 18,7
  • Eldiven ve maske aldım, kullanmaya başladım-yüzde 2,0
  • Gıda stoğu yaptım- yüzde 1,9
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >