Türkiye’nin 'öfke' haritası açıklandı: En saldırgan bölgeler belli oldu

Üsküdar Üniversite'si Türkiye'de yaşanan toplumsal olaylar üzerine akademik bir çalışmaya imza attı.
Üsküdar Üniversite'si Türkiye'de yaşanan toplumsal olaylar üzerine akademik bir çalışmaya imza attı.

Toplumu derinden etkileyen Emine Bulut cinayeti ile bir kez daha gündeme haline gelen şiddet ve şiddete neden olan etkenler, akademik bir çalışmanın konusu oldu.

● Üsküdar üniversitesi 81 ilde 24 bin 494 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmada Türkiye’nin "Hostilite" yani öfke, düşmanlık ve saldırganlık haritasını ortaya çıkardı.

● Türkiye özelinde bölge bazlı yapılan çalışmada dikkat çeken detaylar yer aldı. GZT.com olarak biz de bu verilerden yola çıkarak Türkiye'nin öfke haritasını grafik haline getirdik.

Türkiye’yi ayağa kaldıran Emine Bulut cinayetinin ardından tekrar gündeme oturan şiddet ve şiddete neden olan etmenlerle ilgili yapılan en geniş kapsamlı akademik çalışma ile Türkiye’nin “öfke" haritası çıkarıldı. Araştırmada dikkat çeken detaylar yer aldı.

Türkiye'nin Öfke Haritası
Türkiye'nin Öfke Haritası

ÜsküdarÜniversitesi'nin, klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapan 125 öğrencisi tarafından gerçekleştirilen saha çalışması ile gerçekleştirilen çalışmada 81 ilden 18-81 yaş arası evli, bekar, çocuklu veya çocuksuz bireylerden oluşan 25 bin kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirildi.

En öfkeli bölge Güneydoğu Anadolu

Öfke-düşmanlık ve saldırganlık eğilimi en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi olurken; en düşük bölge ise Trakya ve Orta Karadeniz oldu. Araştırmayı yürüten Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu bölgelerinde eğilim daha fazla iken daha düşük riskli olan bölgelerinse Trakya bölgesi, Sinop, Kastamonu, Çankırı ve İzmir civarı olduğunu gördük. Buralarda yüksek çıkmasını bu bölgelerin biraz daha geleneksel, metropolleşmeden biraz daha uzak, daha geniş ailelerin bir arada yaşayabildiği daha geleneksel kodlarla büyüyen bireylerin olmasına bağlıyoruz” dedi.

Erkek çocuklarda aktive olan şiddet geni

Prof. Dr. Sevil Atasoy kadın cinayetlerinin kriminoloji alanında daha farklı bir konumu olduğunu, kadınların çoğunlukla güvendiği kişilerce, (eş, baba, ağabey vb) ve en güvendiği ortamda şiddete maruz kaldığını belirtti. Şiddet eğiliminin genetik temellerine de dikkat çeken Prof. Dr. Atasoy, “Her ne kadar şiddet elbette öğrenilen bir davranış olsa da şiddetin bir genetik faktörünün olup olmadığı üzerine uzun yıllardır yapılan çalışmalar var. Bu çalışmalar da pek destek görmez, çünkü çok ciddi bir savunma taktiği olarak kullanılırlar. Hatta kazanılmış davalar da var İtalya'da özellikle. Bende şiddet geni var ondan öldürdüm deyip beraat almış vakalar var. Şiddet birçok parametreden oluşan bir kompleks. Bununla ilgili en belirgin aday gen Monoamin oksidaz-A (MAOA). Bu gen üzerine 20 yıldır yürütülen çalışmalar var. Şiddet gören erkek ve kız çocukları incelendiğinde erkek çocuklarda aktive olduğu, buna karşılık kız çocuklarda aktive olmadığı şeklinde yayınlar var

Buradan da Türkiye'nin gastronomik haritasına göz atabilirsiniz


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >