Türkiye'nin sabit genişbant ve mobil internet hızları belli oldu

Speedtest, Türkiye'ye ait sabit genişbant ve mobil internet hızlarını açıkladı. Rapora göre mobil bağlantı kategorisinde dünya ortalamasının üstündeyiz!

Speedtest, 2016 yılına ait Türkiye raporunu yayınladı. En dikkat çekici bilgilerden biri, Türkiye'de gelişen internet altyapısına paralel bir şekilde karışık sonuçların ortaya çıkması oldu. Speedtest'in raporuna göre, hem sabit geniş bantta hem de mobilde yapılan yoğun yatırımlara rağmen; mobil indirme hızı, sabit geniş bant indirme hızını ikiye katlıyor.

Speedtest raporuna göre Türkiye'nin ortalama mobil indirme hızı 31,01 Mbps, sabit geniş bantta hız ortalaması 14,51 Mbps seviyesinde. Aynı araştırma sonuçlarına göre ABD'de mobil indirme hızı 19,61 Mbps, sabit geniş bant hızı ise 54,97 Mbps olarak tespit edildi. Bu sonuçlar mobil bağlantı olarak dünya ortalamasının üstünde olduğumuzu fakat sabit geniş bant hızında çok fazla yatırım yapılmasına rağmen hala dünya ortalamasının çok altında olduğumuzu gösteriyor.

Speedtest Türkiye raporuna göre özellikle 4.5G şebekelerinin hayata geçmesi sonrası Türkiye'nin dünya sıralamasında 16. Sıraya yükseldiğini belirtiliyor. Bu sıçramayla Türkiye, ortalama mobil indirme hızı konusunda ABD ve İsveç gibi ülkeleri geride bıraktı. Rapora göre, Türkiye'de her gün 40 milyon kişi internet kullanıyor. Ancak geniş bant ve mobil kullanım yaygınlığı bakımından Türkiye, OECD ülkeleri arasında arkalarda yer alıyor. Türkiye'deki sabit geniş bant kullanıcıları 2016'da Speedtest üzerinden 4 milyon 211 bin 793 hız testi gerçekleştirdi. Bu testlere göre, ülkedeki ortalama indirme hızı 14,16 Mbps oldu. Yükleme hızı ortalaması ise 3,82 Mbps olarak gerçekleşti. Söz konusu rakamlar, Türkiye'yi küresel indirme hızı sıralamasında Sri Lanka ve Kıbrıs'ın arasında 81. sıraya yerleştirdi. Ortalama yükleme hızı konusunda ise Türkiye Pakistan'ın arkasında 110. sırada bulunuyor.


Rapora göre Türkiye sabit geniş bant abonesi sıralaması şu şekilde:
  • Türk Telekom (Pazarın Yüzde 71.8 ine sahip durumda)
  • Turkcell
  • Superonline
  • D-Smart
  • Vodafone
  • Turk-Net

Türkiye'de sabit geniş bant en yüksek indirme hızı sunan şirketler ise şunlar:
  • Turkcell Superonline
  • Türksat Kablo
Turkcell Superonline yükleme hızı konusunda da birincilik sırasında yer alıyor. Turkcell 8.40 Mbps ile en yüksek hızda yükleme sunan şirket konumunda. Türkiye'de en hızlı mobil internet hızlarını sunan operatör ise Turkcell oldu. Turkcell abonelerinin ortalama indirme hızı 38,80 Mbps, ortalama yükleme hızı ise 16,26 Mbps oldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >