Türkiye'nin seyirci haritası: Günlük televizyon alışkanlıklarımız

Televizyon gündelik hayatımızı büyük oranda etkileyen bir alışkanlık haline gelmiş durumda

Artık neredeyse sosyal hayatımızı bile etkisi altına almış durumda olan televizyon alışkanlıklarımız, gündelik yaşamımızı büyük yönde etkiliyor.

Televizyon hayatımıza girdiği günden bu yana en büyük bağımlılığımız oldu. Sosyal hayatımızı etkisi altına alan bu kara kutu, yayınlarıyla psikolojimize de etki ediyor.

İPSOS adlı araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre; sosyal yaşantımız içerisinde en sık yaptığımız aktivite, televizyon izlemek. Her 10 bireyden 8'i her gün televizyon izliyor. Bu durum, % 83'lük bir orana tekabül ediyor.

Peki ya televizyonda bizlere sunulan yayınlar neler ve içerilerinde ne tarz konuları barındırıyorlar:

Diziler
Ekranı gündüz, akşam ve tekrar yayınlarıyla en çok kaplayan iş kuşkusuz ki diziler. Çoğunlukla dram ya da silah, aksiyon gibi hikayeleri içerisinde barındıran yapımlar içerisinde komedi dizileri zor da olsa ayakta tutunmaya çalışıyor. Yaz sezonunda aşk dizileri, kış sezonunda ise dram ve entrika işleri daha revaçta oluyor.
Diziler Ekranı gündüz, akşam ve tekrar yayınlarıyla en çok kaplayan iş kuşkusuz ki diziler. Çoğunlukla dram ya da silah, aksiyon gibi hikayeleri içerisinde barındıran yapımlar içerisinde komedi dizileri zor da olsa ayakta tutunmaya çalışıyor. Yaz sezonunda aşk dizileri, kış sezonunda ise dram ve entrika işleri daha revaçta oluyor.
Kadın kuşağı programları
Gündüz kuşağı yayınları ağırlıklı olarak kadınlara yönelik hazırlanıyor. Ne kadar örgü, tığ işi gibi modelleri gösterdiği yayınlarıyla Derya Baykal vb. isimleri izlesek de, asıl iş entrika da bitiyor. Müge Anlı ile başlayan kayıp bulma, cinayet çözme gibi formatlar sürerken, diğer işlerdeyse magazin yayınlarının yorumlaması ve tartışmaları yapılıyor. Bir şekilde tartışma ve entrika bizlerle buluşuyor.
Kadın kuşağı programları Gündüz kuşağı yayınları ağırlıklı olarak kadınlara yönelik hazırlanıyor. Ne kadar örgü, tığ işi gibi modelleri gösterdiği yayınlarıyla Derya Baykal vb. isimleri izlesek de, asıl iş entrika da bitiyor. Müge Anlı ile başlayan kayıp bulma, cinayet çözme gibi formatlar sürerken, diğer işlerdeyse magazin yayınlarının yorumlaması ve tartışmaları yapılıyor. Bir şekilde tartışma ve entrika bizlerle buluşuyor.
Yemek özneli yarışma programları
Yemek programları bir diğer dikkat çeken yayın türü. Üstelik bu işlerin alıcısı da çok. Her yaş ve cinsiyetten insanın gün sonunda biraz olsun kafa dağıtmak için izlediği bu yayınlarda, sunucu olarak bir tiyatrocuyu ya da hareketli bir kişiliğe sahip bir ismi görüyoruz. Yarışmacılar ise tartışmalarıyla tüm bu programı ele geçiyorlar. Yemekten çok her şeyle karşılaşıyoruz anlayacağınız.
Yemek özneli yarışma programları Yemek programları bir diğer dikkat çeken yayın türü. Üstelik bu işlerin alıcısı da çok. Her yaş ve cinsiyetten insanın gün sonunda biraz olsun kafa dağıtmak için izlediği bu yayınlarda, sunucu olarak bir tiyatrocuyu ya da hareketli bir kişiliğe sahip bir ismi görüyoruz. Yarışmacılar ise tartışmalarıyla tüm bu programı ele geçiyorlar. Yemekten çok her şeyle karşılaşıyoruz anlayacağınız.
Tartışma programları
Gündeme yönelik yayınların yer aldığı tartışma programları haber kanallarının birinci yayın formatlarından biri. Programlar üzerinde yapılan birçok yorum, sosyal medyanın da gündemine taşınıyor.
Tartışma programları Gündeme yönelik yayınların yer aldığı tartışma programları haber kanallarının birinci yayın formatlarından biri. Programlar üzerinde yapılan birçok yorum, sosyal medyanın da gündemine taşınıyor.
Spor programları
Spor programları, ekranın en çok tercih edilen bir diğer yayını olarak dikkat çekiyor. Nitekim spor programlarında da tartışma kısımları dikkat çekiyor.
Spor programları Spor programları, ekranın en çok tercih edilen bir diğer yayını olarak dikkat çekiyor. Nitekim spor programlarında da tartışma kısımları dikkat çekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / İPSOS