Türkiye'nin sınırları dışında bulunan askeri üsleri

Türkiye, Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere 12 ülkede asker bulunduruyor
Türkiye, Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere 12 ülkede asker bulunduruyor

Türkiye, son yıllarda ileriden savunma stratejisi gereğince gerektiği zaman terör kuşaklarına müdahale ettiği gibi, askeri üs ve askerlerini de farklı ülkelerde bulundurabilme teşebbüslerine de giriyor. Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere 12 ülkede asker bulunduran Türkiye, askeri alanda güçlü bir konumda yer alıyor.

Modern uluslararası güvenlik sisteminde devletler, ileriden savunma stratejisi gereğince askeri personeller ve üsler aracılığıyla sınırların ötesinde bir güvenlik barikatı oluşturmaya çalışıyor. Askeri alanda stratejik hamleler yapan Türkiye de sınırları dışında Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar’da asker bulunduruyor. İşte Türk askerinin bulunduğu 12 ülke...

Bosna Hersek

Bosna Hersek
Bosna Hersek

Türkiye, ülkenin 6 farklı noktasında güvenlik güçlerinin eğitimi için asker bulunduruyor. Barışı destekleme harekatı kapsamında 23 ülkenin askerinin bulunduğu Bosna Hersek’te Avusturya’dan sonra en çok katkı yapan ikinci ülke konumunda Türkiye.

Somali

Somali
Somali

Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri üssü Somali’de yer alıyor. Başkent Mogadişu’daki üste Türk askeri konuşlanmış durumda. 400 dönümlük arazi üzerine kurulu olan üste 3 askeri okul bulunuyor. Ağustos 2018’de 37’si kara, 5’i deniz, 5’i de hava kuvvetlerinden 47 Somalili astsubay, Türk askerlerinin eğitimleri sonunda mezun olmuştu.

Yılda 1500 Somali askerine eğitim verileceği belirtilen ‘Afrika Boynuzu’ndaki üs; ABD, Çin, Fransa, Japonya ve İtalya’nın askeri üslerinin bulunduğu Cibuti’ye komşu.

Kosova

Kosova
Kosova

2008’de bağımsızlığını ilan eden ve 113 BM ülkesi tarafından tanınan Kosova, güvenlik güçlerinin Kosova Silahlı Kuvvetleri’ne dönüştürmek için çalışmalar yürütüyor. 1999 tarihinden itibaren BM Güvenlik Konseyi tarafından verilen izinle Uluslararası Barış Gücü’nün konuşlandığı Kosova’da, 31 ülkenin askeri bulunuyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye.

Suriye

Suriye
Suriye

TSK, Suriye sınırını terör örgütü YPG ve IŞİD’den temizliyor. Türkiye, terörden arındırılan Suriye topraklarında yerel halka hastane, okul ve posta hizmetleri de sunuyor.

Arnavutluk

Arnavutluk
Arnavutluk

21 yıl önce deniz üssü ile Arnavutluk’a konumlanan Türkiye, barışı koruma görevini sürdürüyor. Paşalimanı Deniz Üssü’nde askeri bulunan Türkiye’nin NATO Görev Kuvveti kapsamında TCG “Sokullu Mehmet Paşa” ve TCG “Akçakoca” isimli gemileri Arnavutluk’un ikinci en büyük liman kenti Avlonya’da bulunuyor.

Sudan

Sudan/Sevakin Adası
Sudan/Sevakin Adası

Afrikan’nın Hac kapısı olarak bilinen Kızıldeniz’e kıyısı olan Sevakin Adası, yüzyıllardır hem Müslümanlar için hem de bölge ticareti için önemli. Sudan yönetimi, adayı imarı için Türkiye’ye tahsis etti. Türkiye’nin Sudan’da herhangi bir askeri birliği yok ancak uzmanlar Türkiye’nin ileride bu limanın güvenliği ve Hartum yönetiminin kararı ile bölgeye yeni bir askeri üs kurabileceğini söylüyor. Adanın Türkiye’ye verilmesi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin tepkisini çekmişti.

Irak

Irak
Irak

1994’ten bu yana PKK ile mücadele kapsamında Irak’ın kuzey bölgesinde 10 farklı bölgedeki karakollarda asker bulunduran Türkiye, Kandil Dağı’nın kuzeybatısında güvenli bir hat oluşturarak üs bölgelerini birbirine bağlayıp, teröristlerin ikmal yollarını kesmeyi hedefliyor.

Katar

Katar
Katar

Son yıllarda Türkiye’nin Körfez’deki en önemli müttefiki haline gelen Katar’da da Türkiye’nin askeri üssü bulunuyor. Denizden ve havadan lojistik desteğe müsait olan 3 bin kişi kapasiteli El Rayyan Üssü’nde Türk askeri de konuşlandı. Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık’ın ardından Katar’da askeri üs kuran üçüncü ülke.

Azerbaycan

Azerbaycan
Azerbaycan

Azerbaycan ordusunda görevli askerlere eğitim amacıyla ülkede TSK personeli bulunuyor. Türkiye, Bakü yönetiminin izniyle 1999’dan bu yana Bakü askeri havalimanını dinlenme noktası olarak kullanıyor.

Her yıl ortak askeri tatbikatların yapıldığı kardeş ülke Azerbaycan ile birçok askeri anlaşma da yapılıyor. 2010 yılında Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’nın ikinci maddesinde, iki ülkeden birisine üçüncü bir ülke tarafından saldırı olması durumunda ortak bir güvenlik ve savunma perspektifi oluşturulacağı belirtiliyor. Maddenin ucu açık bırakılması iki ülkenin olası bir savaş durumunda ortak bir tepki verebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Afganistan

Afganistan
Afganistan

Milli Mücadele döneminde Anadolu hükümetini tanıyan ve Ankara’ya ilk diplomatik temsilci gönderen ülke olan Afganistan’da, barışın tesisi için ISAF kapsamında 2000 askerin bulunduğu iddia edilse de resmi kaynaklara göre NATO bünyesinde 563 askerimiz göre yapıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

KKTC
KKTC

Doğu Akdeniz’in en stratejik bölgesinde bulunan, 1974’te barışın tahsis edildiği KKTC’de, 50 binden fazla Türk askerinin görev yaptığı biliniyor. Geçtiğimiz günlerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Dışişleri Bakanlığına sunduğu öneride KKTC’de deniz üssü açılması gerektiği vurgulanmıştı. TSK, sadece Kara Kuvvetleri olarak adadaki garantörlüğünü sürdürüyor. İlginçtir, 1974’ten bu yana herhangi deniz ve hava üssü kurulmadı.

Lübnan

Lübnan
Lübnan

Türkiye, Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarıyla destek verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >