Türkiye'nin yeni deprem haritası belli oldu

​Türkiye'nin yeni deprem haritası belli oldu
​Türkiye'nin yeni deprem haritası belli oldu

Türkiye'nin ABD ve Avrupa'da uygulanan ivme yöntemiyle hazırlanan yeni deprem haritası yayımlandı.

Türkiye'nin yeni deprem haritası hazırlandı. Mühendisler, eski usul derece uygulamasından vazgeçerek hazırladığı yeni deprem haritasında ABD ve Avrupa'da uygulanan ivme yöntemini kullandı.

Hürriyet’te yer alan habere göre mühendislerin bu deprem yükünü hesaplayarak inşaat yapacağı belirtildi. Derecenin yerini, uzun yıllardır Amerika ve Avrupa’da uygulanan ivme yöntemi aldı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, yenilikleri şöyle anlattı:

Eski deprem haritası

“Bir önceki haritada temel işlemler aynı deprem tehlikesini bölgelere bölüyordu. Yeni çalışma fay hatlarından sismik kaynaklara yaklaştıkça deprem tehlikesinin arttığını, uzaklaştıkça azaldığının kabulüdür. Şu anki harita kontür haritası olarak veriliyor.”

Türkiye'nin eski deprem haritası
Türkiye'nin eski deprem haritası

Yenilenen deprem haritası

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise “Yüzde 80 uyum var. İstanbul daha da artmış. Fakat, Antalya ve Kaş bölgesi riskli bölge olarak görünüyor buna katılmıyorum. Van, Erzurum, Elazığ ve Tunceli’nin 2.dereceden 1.dereceye alınmalı. Kocaeli yarımadası 1. derece ve özellikle İstanbul’un Anadolu yakası 1. dereceye girmez. İstanbul Avrupa yakası da 2. dereceden 1. dereceye girmiş. İzmir’in Çeşme yarım adası 1. derece gösterilmiş, oysa burası da 1. derece değil. Bodrum riskli alandı ama Bodrum’un bazı kısımları yerleşim için uygundur” dedi.

Türkiye'nin yeni deprem haritası
Türkiye'nin yeni deprem haritası
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >