Türkiye'yi nasıl bir kış bekliyor?

Arşiv
Arşiv

Meteoroloji uzmanları, bu yıl kış aylarının az yağışlı geçeceğini belirterek sıcaklıkların ise mevsim normallerinde seyredeceğini tahmin ediyor.

Yazın sıcak günleri geride kalsa da sonbahar ayları oldukça sıcak geçiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de son 50 yılın en sıcak eylülü yaşandı. Ekim ayının ilk yarısı daha ılıman geçti. İkinci yarısı ise mevsim normallerinde seyrediyor. Sonbahar yavaş yavaş bitiyor; kış kapıda… Kış yaklaşırken akıllara Türkiye'yi nasıl mevsim şartlarının beklediği sorusu geliyor.

"Yağışlar ortalamanın altında kaldı"

Merak edilen soruları Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Adil Tek cevapladı. Prof. Dr. Tek asıl sıkıntının yağışlarla ilgili olduğunu söylüyor:

“Bir kuraklık süreci içerisindeyiz. Her ne kadar yağışlı günler geçirsek de genel olarak eylül ayını kurak geçirdik. Örneğin İstanbul için Kandilli'de yaptığımız ölçümler, uzun yıllar yağış ortalamasının 66 kilogram olduğunu gösteriyor. Ancak geçtiğimiz eylülde 22 kilogramlık, yani üçte bir oranında yağış gerçekleşti. Yağışlarda yüzde 60 azalma var. Yaz aylarında da bir kuraklık yaşadık. Yağışlar ortalamaların altında kaldı.”

 Prof. Dr. Adil Tek
Prof. Dr. Adil Tek

"Kurak bir kış bizi bekliyor"

  • Kasım ayında da yağışların ülke genelinde ortalamaların altında seyredeceğini söyleyen Prof. Dr. Tek, “Kurak bir kış bizi bekliyor. Şöyle ki kasımda örneğin İstanbul’a 110 kilogram yağış düşüyorsa 60-70 kilograma inecek. Yeterli yağış almayacak” diyor.

Prof. Dr. Adil Tek'e göre aralık ve ocakta da tablo değişmeyecek. Yağışlar yine mevsim ortalamalarının altında görülecek. Beklenen yağış haberleri için ise şubat ve mart aylarını beklemek gerektiği tahmin ediliyor. Bu iki ayın biraz daha normal geçmesi bekleniyor.

Kar yağışı ortalamaların altında olacak

Yağışların azalmasından çocukların en büyük kış eğlencesi kar da muhtemelen nasibini alacak. Prof. Dr. Tek, “Rakımı yüksek olan yerler zaten yağışları belli bir miktarda alıyor. İstanbul, Marmara’nın güneyi gibi bu yerlerde ise kar yağışı olasılıkları biraz daha azalmış gözüküyor. Bu sene de kar yağışı ortalamaların altında kalacak” diyor.

Kaynak: TRT Haber

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >