Türkiye'yi yeniden endişelendiren kuş gribinden korunmanın yolları

İran’daki tavuk çiftliklerinde kuş gribine rastlanması nedeniyle 513 binin üzerinde tavuğun itlaf edilmesi, Türkiye'de de paniğe neden oldu. Peki, Türkiyeyi paniğe sokan kuş gribinden nasıl korunmalı?

İran'da 4 çiftlikte kuş gribine rastlanması nedeniyle 513 binin üzerinde tavuğun itlaf edilmesi Türkiye'de de paniğe neden oldu.
Uzmanlar 2003 ile 2007 yılları arasında 167 kişinin ölümüne yol açan kuş gribinin, Türkiye'nin göçmen kuşların güzergahında olmadığı için herhangi bir risk olmadığını söylüyor.

Domuz gribi, kuş giribi derken ülke olarak gripten korkar olduk. Türkiye'yi endişelendiren kuş gribi nedir, hangi hayvanlardan bulaşır, kuş gribi belirtileri nelerdir ve nasıl önlenir sizin için araştırdık.

Türkiye'de henüz bir vaka yok
Türkiye'de bu yıl henüz görülmüş bir vaka olmadığını söyleyen yetkililer, Uzak Doğu, Rusya ve Asya'da vakaların tek de olsa hayvanlarda görüldüğünü belirtiyor.
Türkiye'de henüz bir vaka yok Türkiye'de bu yıl henüz görülmüş bir vaka olmadığını söyleyen yetkililer, Uzak Doğu, Rusya ve Asya'da vakaların tek de olsa hayvanlarda görüldüğünü belirtiyor.
Asya'da benzer vakalar var
Asya'da insan vakası az olsa da görülüyor; ancak Avrupa'da da örnek bir vaka yok.
Asya'da benzer vakalar var Asya'da insan vakası az olsa da görülüyor; ancak Avrupa'da da örnek bir vaka yok.
Kuşların göç güzergahı farklı 
Komşu ülkelerde kuş gribi görülse de Türkiye'de görülme olasılığı yok; çünkü bu virüs kuştan insana bulaşıyor. Kuşların göç güzergahı ise ülkemizden geçmiyor.
Kuşların göç güzergahı farklı Komşu ülkelerde kuş gribi görülse de Türkiye'de görülme olasılığı yok; çünkü bu virüs kuştan insana bulaşıyor. Kuşların göç güzergahı ise ülkemizden geçmiyor.
İlk defa 2005 yılında tespit edildi
Türkiye'de  ilk defa 2005'te Balıkesir'de tespit edilen kuş gribi, 2006'da toplam 54 ili etkiledi. 2007 yılında 2 ilde örnek vaka görülürken 2008 yılında 5 ilden 7 vaka belirtildi.
İlk defa 2005 yılında tespit edildi Türkiye'de ilk defa 2005'te Balıkesir'de tespit edilen kuş gribi, 2006'da toplam 54 ili etkiledi. 2007 yılında 2 ilde örnek vaka görülürken 2008 yılında 5 ilden 7 vaka belirtildi.
Kuş gribi nedir? 
Tavuk vebası olarak da bilinen hastalık, kanatlı hayvanların sebep olduğu bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.
Kuş gribi nedir? Tavuk vebası olarak da bilinen hastalık, kanatlı hayvanların sebep olduğu bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.
Bütün kanatlı hayvanlarda görülebilir
Özellikle evcil kanatlı hayvanları daha çok etkilemekle birlikte, bütün kanatlı hayvanlarda ve domuzlarda görülebilir.
Bütün kanatlı hayvanlarda görülebilir Özellikle evcil kanatlı hayvanları daha çok etkilemekle birlikte, bütün kanatlı hayvanlarda ve domuzlarda görülebilir.
Kuş gribi belirtileri neler? 
Ateş, öksürük, boğaz, kas ağrısı ve solunum güçlüğü gibi sıradan grip belirtilerinin yanı sıra, kuş gribinde karın ağrısı ve ishal de görülebilmektedir.
Kuş gribi belirtileri neler? Ateş, öksürük, boğaz, kas ağrısı ve solunum güçlüğü gibi sıradan grip belirtilerinin yanı sıra, kuş gribinde karın ağrısı ve ishal de görülebilmektedir.
Aşısı yok!
Türkiye'de domuz gribine karşı koruyucu bir aşı var; ancak kuş gribi için henüz bir aşı yok. Ancak kendiniz bir takım önlemler alabiliyorsunuz.
Aşısı yok! Türkiye'de domuz gribine karşı koruyucu bir aşı var; ancak kuş gribi için henüz bir aşı yok. Ancak kendiniz bir takım önlemler alabiliyorsunuz.
Korunmak için neler yapılmalı? 
Kümeslerde çalışanlar eldiven, maske, gözlük takarak çalışmalı. 
Hayvanlarla temastan sonra eller sık sık bol suyla yıkanmalı. 
Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları iyice pişirilmeli.
Hasta veya ölmüş hayvanlara temastan kaçınılmalı.
Kanatlı hayvanların salyasına, burun akıntısına, boğaz akıntısına, göz yaşına ve dışkısına temas edilmemeli.
Özellikle çocukların kanatlı hayvanlarla oynamalarına engel olunmalı.
Korunmak için neler yapılmalı? Kümeslerde çalışanlar eldiven, maske, gözlük takarak çalışmalı. Hayvanlarla temastan sonra eller sık sık bol suyla yıkanmalı. Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları iyice pişirilmeli. Hasta veya ölmüş hayvanlara temastan kaçınılmalı. Kanatlı hayvanların salyasına, burun akıntısına, boğaz akıntısına, göz yaşına ve dışkısına temas edilmemeli. Özellikle çocukların kanatlı hayvanlarla oynamalarına engel olunmalı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >