Hac ve umre acentelerine şok soruşturma

Rekabet Kurulu daha önceden Türkiye'de hizmet veren Booking.com'un kapatılmasıyla da gündeme gelen TÜRSAB ile bazı hac ve umre seyahatı düzenleyen acenteler hakkında soruşturma açtı.

Rekabet Kurulu tarafından, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile hac ve umre seyahati düzenleyen bazı acenteler hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

TÜRSAB hakkında birçok iddia soruşturma dosyasında yer alıyor

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan Kurul kararına göre, TÜRSAB'ın, hac ve umre seyahati düzenleyen acentelerin, tur öncesi yaptırmak zorunda olduğu paket tur sigorta poliçesini kendi iştiraki bir teşebbüsten almayı zorunlu kılması, hizmet bedeli adı altında tahsil edilen bedeli bazı acentelerden almayarak ayrımcılığa sebebiyet vermesi, Suudi Arabistan'daki taşıma/servis ve yemek hizmetlerinin de kendisi tarafından belirlenen teşebbüslerden satın alınmasını şart koşmaları sebebiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen ön araştırma, karara bağlandı.

Bulgular ciddi ve yeterli bulundu

Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak, 4054 sayılı Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, TÜRSAB Seyahat Acentaları Hizmetleri Tic. Ltd. Şti, Turser-Tursav Sigorta Acenteliği Ltd. Şti, Gulf Sigorta AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Booking.com TÜRSAB'ın başvurusu üzerine itiraz etti. Dava sürüyor.

Booking.com ile gündeme gelmişti

Tüm dünyada otel rezervasyonlarının yapımında kullanıcılara kolaylık sağlayan bir uygulama olan booking.com geçen aylarda TÜRSAB'ın 'haksız rekabet oluşturduğu' şikayetinden yola çıkılarak Türkiye'deki faaliyetleri yasaklanmıştı. Bu duruma Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı dahil birçok turizmci isyan ederek TÜRSAB'ı eleştirmişti.

Küçük oteller zarar gördü

Konuyla ilgili açıklama yapan Küçük Oteller Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelik, küçük otellerin, büyük oteller gibi tur operatörleri veya seyahat acentalarıyla çalışmadığını, daha çok Booking.com gibi online rezervasyon kanallarıyla satış yapabildiğini vurgulayarak, “Bu durumdan çok rahatsızız ve turizmimiz olumsuz etkilenmiştir. Birçok otelimiz sıkıntı içerisindedir. Buna çözüm bulunmasını istiyoruz. Çünkü bazı bölgelerimizde 2-3 ay turizm yapıp ailesini, çalışanlarını geçindiren onlarca otel ciddi bir kriz yaşamaktadır." ifadelerine yer vermişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >