TV dizisinden gerçeğe: 44 yaşındaki lider Zelenski'nin bilinmeyenleri

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin siyaset öncesi çok renkli bir kariyeri var. 2015’te bir dizide rol icabı oturduğu Cumhurbaşkanlığı koltuğuna, 4 yıl sonra gereçek seçimle oturdu. Ancak bugün koltuğu da ülkesi de büyük tehlike altında. İşte 44 yaşındaki Cumhurbaşkanı’nın portresi…

Zelenski 1978’de doğdu. Babası ekonomi profesörü, annesi mühendisti. O ne ekonomiye ne mühendisliğe meraklıydı. Aklı fikri tiyatrodaydı. Ortaokul yıllarında başlayan bu ilgisi üniversitede de devam etti. Hukuk eğitimi alıyordu ama vaktini arkadaşlarıyla kurduğu “Kvartal 95” adlı tiyatro grubuyla geçiriyordu. Komedi ve hiciv yapıyorlardı. Kariyerine hukukta değil tiyatroda devam edecekti. Kısa sürede çok tanınan bir grup haline geldiler. Zelensky hep ön plandaydı.

Dalaman'da iki şov çekti

Tiyatro sahnelerinden televizyona terfi ettiler. Bugün Türk televizyonlarında benzer formatları olan şovlarında herkesi hicvettiler. Sadece politikacılar değil; askerler, sanatçılar, iş adamları hatta sporcular bile ondan kurtulamadı. 2013’te Dinamo Kiev’in yıldız forveti Artem Milevski, Gaziantepspor’a transfer olmuştu. Zelenski onu da affetmedi. Bir parodi de bu transferi yerden yere vurdular. O da çoğu Ukraynalı gibi Antalya hayranıydı. Şovlarının iki bölümünü 2013’te Dalaman’daki bir otelde çektiler.

Rolden gerçek cumhurbaşkanlığına

2015’te ise “Halkın Hizmetkârı” adlı bir diziye başladı. Argo ve küfürlü konuşan bir tarih öğretmenini canlandırıyordu. Vasiliy Goloborodko adlı bu öğretmen ‘temiz siyaset’ arayışındaydı. Halk zaten politik entrikalardan, rüşvet ve yolsuzluktan bizar olmuştu. Dizideki Vasiliy, işte böyle bir halkın umudu olarak kısa sürede siyasette yükseldi. “Halkın Başkanı” kampanyalarıyla zirveye çıktı. “Öğretmen Vasiliy” artık “Başkan Vasiliy” olmuştu. Korumaları yoktu. Bisikletle Kiev sokaklarında geziyordu. Halk ile iç içeydi. Yolsuzluk yapanların ise amansız düşmanıydı. Yolsuzluktan bıkmış halk bu diziyi çok sevdi. Televizyon reytingi zirvedeydi. İnternette de yüz milyonlarca kişi izliyordu. Dizinin şöhretiyle aslında yeni bir siyasi karakterin de önü açılıyordu.

Zelenski ve ailesi
Zelenski ve ailesi

Dizideki partiyi kurdular

Dizi o kadar tutmuş, Zelenski o kadar meşhur olmuştu ki, dizinin yapımcısı Kvartal 95, 2018’e Adalet Bakanlığı’na başvurdu. “Halkın Hizmetkârı” partisi kurdular. 2019 seçimleri için aday oldu. Güçlü rakipleri vardı. Petro Poroşenko devlet başkanlığı yapmış, güçlü ve zengin biriydi. Rusya’ya karşı çok net ve keskin mesajları vardı. Ancak adı yolsuzluklarla anılıyordu. Bir diğer rakibi ise Yuliya Timoşenko idi. O da güçlü ve dişli biriydi. Turuncu devrimler zamanında öne çıkmış kitle liderlerindendi. Başbakanlık yapmıştı ve ‘Demir Lady’ de diyorlardı ona. Ama o da yolsuzlukla itham ediliyordu.

Yüzde 73 oyla seçildi

Neticede yüzde 73 oyla Ukrayna Cumhurbaşkanı seçildi. Yemin töreninde iyimserdi: “Futbolda İzlandalılar gibi, kendi topraklarımızı savunmada İsrailliler gibi, teknolojide de Japonlar gibi olmalıyız” diyordu. Konuşmasında ilk hedef olarak da Donbas’ı gösterdi. “Donbas’ta ateşkesi sağlamak başarmamız gereken ilk vazifemiz” dedi. Seçim kampanyası boyunca Rusya’ya karşı sert ifadeler kullanmaktan kaçınmıştı. Yönetimi devraldığı merasimde Rus medyasından hiç kimse yoktu…

Kaynak: Hürriyet

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >