Twitter, Donald Trump'ın retweet'lediği videoyu 'manipüle edilmiş medya' olarak etiketledi

Twitter
Twitter

Uzunca bir süredir sahte fotoğraf ve videolarla mücadele eden Twitter, sahte bir videoyu ilk kez işaretledi.

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump tarafından retweet edilen videoyu 'manipüle edilmiş medya' olarak etiketledi.

Yani aslında bu önlem, 'medya dosyasının aldatıcı bir şekilde değiştirildiğini' gösteriyor.

Beyaz Saray'ın sosyal medya direktörü tarafından oluşturulan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabından retweet'lenen bir video, Twitter tarafından 'manipüle edilmiş medya' olarak etiketlendi. Bu da Twitter'da bir medya dosyasının ilk kez 'aldatıcı şekilde değiştirildiği' etiketlenen video olma özelliği taşıyor.

Twitter, 3 Kasım'da gerçekleşecek ABD seçimleri öncesinde önlemlerini artırıyor.

Twitter, geçen yıl 2020 seçimlerinden önce 'insanları yanlış yönlendirecek veya orijinal anlamını değiştirecek şekilde değiştirilmiş ya da üretilmiş videoyu' vurgulamak için bir kılavuz hazırlamıştı. Yayınlanan video işte tam da bu noktada aldatıcı olma özelliği taşıyor.

Videoyla manipülasyon yapıldı

Videoda Demokrat Başkan Adayı Joe Biden görülüyor. Orijinal videoda 'Afedersiniz, Donald Trump'ı ancak bu dairesel ateşleme ekibine katılırsak yeniden seçebiliriz. Olumlu bir kampanya olmalı.' Ancak Scavino videonun sonunu kesti ve 'Afedersiniz. Sadece Donald Trump'ı tekrar seçebiliriz.' şeklinde değiştirdi.

Twitter'ın videoyu 'manipüle edilmiş içerik' olarak işaretlemesinin ardından Facebook'ta ise herhangi bir bilgilendirme yer almıyor.
Twitter'ın videoyu 'manipüle edilmiş içerik' olarak işaretlemesinin ardından Facebook'ta ise herhangi bir bilgilendirme yer almıyor.

Washington Post'a göre video, Twitter'ın 'manipüle edilmiş medya' etiketini ilk kez kullandığını gösteriyor. Sosyal medya şirketi, ilk olarak Kasım 2019'da Witness, Reuters Enstitüsü ve New York Üniversitesi gibi kurumlardan kullanıcılara ve uzmanlara danıştıktan sonra oluşturulan politikayı gösterdi. Twitter, 2020 seçimlerine kadar denetimleri daha da sıkılaştırıyor. Bunun asıl sebeplerinden biri 2015'deki kampanyalarda sahte haberlerin platformda dolaşmasına izin verdiği için geniş çapta suçlanmış olmanın psikolojisiyle yapıyor denilebilir.

Etiket ilk olarak kullanıcılara Pazar gecesi görünmeye başladı. Ancak aramalarda değil, yalnızca zaman çizelgesinde göründü. Twitter sözcüsü Katie Rosborough, WaPo'ya bunun için bir düzeltme üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Buna karşılık Facebook, Biden kampanyasından bir geri çekilme yaparak tweet'i aldatıcı olarak işaretlemedi. Biden'in sosyal medya çalışmalarını yürüten Greg Schultz, New York Times'a verdiği demeçte 'Facebook'un açıkça yanlış bilgi veriyor olması ve kötü muamele yapması ulusal bir krizdir' dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >