Uber Türkiye'de ödediği cezayı ilk kez açıkladı

Uber'in Türkiye'deki davası devam ediyor.
Uber'in Türkiye'deki davası devam ediyor.

Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin sağlıklı hizmet verememe gerekçesiyle Uber XL ürününde küçülme kararı aldığını açıklayan Uber, geçtiğimiz salı günü Yenikapı miting alanında bir araya gelerek seslerini duyurmak için eylem yapmıştı. Mahkeme süreci devam eden Uber araçlarının faaliyetinin devam edip etmeyeceği merak konusu olurken Uber sürücülerine bugüne kadar ne kadar ceza yazıldığı da açıklandı.

ABD merkezli uluslararası taksi uygulaması olan Uber, Türkiye’de sağlıklı hizmet verememesinden dolayı XL araçlarında küçülmeye gideceğini açıklamıştı.

Yenikapı miting alanında bir araya gelen Uber şoförleri, seslerini duyurmak için eylem yapmış, Yenikapı miting alanında saat 21.00'de toplanan Uber şoförleri, "Halk Uber istiyor" şeklinde sloganlar atmıştı.

Türkiye'deki Uber sürücüleri Yenikapı miting alanında eylem yaptı.
Türkiye'deki Uber sürücüleri Yenikapı miting alanında eylem yaptı.

Uber’in 2019’da yediği rekor trafik cezası

Hürriyet'ten Cengiz Semercioğlu, bugünkü köşe yazısında Uber sürücülerine 2019'da ne kadar ceza yazıldığını açıkladı.

Uber Genel Müdürü Neyran Bahadırlı’yla buluşan Semercioğlu, İstanbul’da Uber XL olarak tabir edilen siyah minibüslerin sayısının 7 bine indiğini söyledi.

Neyran Bahadırlı'ya 'Nedir bu küçülme meselesi, Uber Türkiye’den çıkıyor mu' sorusunu yönelten Cengiz Semercioğlu, “Trafikte araçlarımız sürekli bağlandığı ve ceza kesildiği için istediğimiz gibi hizmet veremiyoruz. Bu yüzden sadece XL hizmetinde küçülmeye gidiyoruz. Sarı ve turkuvaz taksi hizmetlerimiz ise sürüyor." cevabını aldı.

Uber akıllı telefonlardaki uygulama üzerinden taksi hizmeti veren uluslararası bir firma.
Uber akıllı telefonlardaki uygulama üzerinden taksi hizmeti veren uluslararası bir firma.

Uber’in Türkiye’den çıkma gibi bir projesinin olmadığına işaret eden Bahadırlı, "Biz Türkiye’ye güveniyoruz ve inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Ortalama 15 milyon TL ceza

Şirket, bağlanan ve ceza yiyen her aracın cezasını ödüyor aynı zamanda yolcuya kesilen cezayı da yolcuya geri iade ediyor. Bu cezaların da şirketin üzerine büyük bir yük olduğu belirtildi.

Neyran Bahadırlı, 2019’da kaç araçlarının bağlandığı konusunda net bir rakam vermedi.

Uber Genel Müdürü Neyran Bahadırlı
Uber Genel Müdürü Neyran Bahadırlı

Semercioğlu yazısında şu bilgilere yer verdi:

"'Her araç 2-3 kez bağlansa 15-20 bin vardır' cevabına ise gülerek yanıt verdi. Her XL aracı 4 kez ceza yese, 30 bin kez trafik cezası demek bu.

Ortalama 500 liradan 15 milyon lira yapar...

  • İşte bu ekonomik yük yüzünden XL araçlarında küçülmeye gitti Uber...

'Ne yapacaksınız' diye sordum... 'Biz vergimizi ödüyoruz. Bizimle işbirliği yapan 3600 taşımacılık şirketi var, onlar da vergilerini ödüyor. Uber vergi ödemiyor söylemi kesinlikle doğru değil. Biz bu işin çözülmesi için bir irade bekliyoruz' dedi..."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >