Uber, yolcuların daha güvende hissetmesi için ses kayıt özelliğini başlatıyor

Uber
Uber

Geçen sene uygulama içine 'acil durum hizmetlerini' arama özelliğini ekleyen Uber, şimdi de ek güvenlik için ses kayıt özelliğini devreye sokuyor.

Bu özellik, yolcuların sürücülerle olan diyaloğunu kaydedip doğrudan şirketin destek birimine göndermesini sağlıyor.

Sürücü ve yolcuların dinleyemediği ses kayıtları doğrudan şirketin ilgili birimi tarafından inceleniyor ve eğer hatalıysa sürücüyle alakalı işlemler başlatılıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Uber, dünya genelinde birçok farklı ülkede yaşanan irili-ufaklı tartışma ve olay sebebiyle yeni güvenlik önlemleri almaya başlıyor. Şirket, hizmeti kullanırken tüm yolculara bir ses kayıt özelliği sunmak istiyor. Burada asıl amaç, yolcuların araç içinde güvenli hissetmesini sağlamak.

Evet; çok basit bir hamle gibi görünebilir ama Uber bunun işe yarayabileceğini düşünüyor. Yani bu sayede sürücülerin davranış biçimini ya da sözlü tacizini engellemeyi amaçlıyor.

Gelecek aydan itibaren Meksika ve Brezilya'da testlerine başlanacak olan özellik, The Washington Post tarafından gündeme fazlasıyla getirilen 'artan kullanıcı güvenliği endişelerine' cevap gibi görünüyor.

Uber, güvenlik için ABD'de uygulama içi ses kayıt özelliğini başlatıyor.
Uber, güvenlik için ABD'de uygulama içi ses kayıt özelliğini başlatıyor.

Nasıl çalışacak?

Uber, Latin Amerika'daki çeşitli şehirlerde test edildikten sonra kapsamı daha da genişletmeyi hedefliyor. Bu özellik etkinleştirildiğinde ne sürücü ne de yolcu ya da yolculara ek bilgi verilmeyecek. Ancak yolcular araca binmeden önce güvenlik sebebiyle ses kaydedebileceği konusunda bildirimle karşılaşacak.

Kayıt, sürücü ya da yolcu tarafından oynatılamıyor. Ancak yolcu bir güvenlik olayı rapor ediyorsa Uber'in müşteri destek ekibine göndermeyi seçebilir. Tüm kayıtlar yolculuk bir sonraki sorunu bildirmesi sebebiyle kaydedilir.

Sesler Uber'in destek ekibine iletiliyor.

Bir Uber yöneticisi, Washington Post'a verdiği demeçte şunları söyledi:

  • Yolculuk sona erdiğinde, kullanıcıya her şeyin yolunda olup olmadığı ve bir güvenlik olayı bildirmesi ve ses kaydını birkaç dokunuşla Uber'e sunması istenecek.

Hatta ardından şu ekleme de yapıldı:

  • Şifreli ses dosyası, bir olayı daha iyi anlamak ve uygun önlemi almak için kullanacak olan Uber'in müşteri destek temsilcilerine gönderilir.

Bu güvenlik özelliği, yolcuların ve sürücülerin kendilerini güvende hissetmesinin yanı sıra mahremiyete ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor elbette.

Uber testleri tamamlandığında birçok şehir için bu uygulama başlatılabilir.
Uber testleri tamamlandığında birçok şehir için bu uygulama başlatılabilir.

Uber, ses kayıt onay yasalarının eyaletten eyalete farklılık gösterdiğini ifade ederek, ABD'de bu sistemin yayılmasının zaman alabileceğini belirtiyor. Özellikle yalnız seyahat eden kadın yolcuların güvenlik konusundaki çekincesi herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla ses kayıt bu konuda güven verebilir. En azından doğrudan Uber destek ekibine gönderilen sesler, sürücülerin çeşitl iyaptırımlarla karşılaşmasını sağlayabilir.

Daha önce neler yaşandı?

Dört yıl boyunca 103 Uber ve 18 Lyft sürücüsünün taciz ya da kaçırılma sebebiyle ihbar edildiği biliniyor. Ayrıca bunlardan 31 sürücünün de suçlu bulunduğu tespit edildi. Uber bu aşamadan sonra güvenlik ve düzenlemelerle alakalı Şeffaflık Raporu da yayınladı.

Geçen yıl acil durum hizmetlerini doğrudan arayabilme özelliğini uygulamaya yerleştiren Uber, bunu yeterli bulmuyor ve ek çözümlerle yolcuların şirkete tam anlamıyla güvenmesini istiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >