UberAir servisinin uçan taksi prototipi sonunda göründü

Uber uçan taksi
Uber uçan taksi

Dünyanın en popüler özel taşımacılık şirketi Uber, sokaklardan yolcu alabilen bir uçan taksi üzerinde çalışıyor.

Önümüzdeki beş yıl içinde elektrikli taksileriyle uçuş yapmak isteyen şirket, havacılık hedeflerini belirledi. Uber’e ait olan UberAir adlı servis, sürüşleri gökyüzüne taşımak için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Servis, bu hedef için ABD ordusunun araştırma ekibi ve NASA ile ortaklık yapıyor.

Uber'in havacılık alanında kullanım hedefini anlatan bir görsel.
Uber'in havacılık alanında kullanım hedefini anlatan bir görsel.

ABD ordusu daha önce uçan bir gemide böylesi teknolojiyi hiç kullanmadı

ABD ordusunun araştırma ekibi, yapılan ortaklık kapsamında 1 milyon dolar karşılığında pervane teknolojisini geliştirmek için çalışacak. ABD ordusu bu çalışmanın daha önce uçan bir gemide hiç kullanılmadığını belirtti. Bu anlaşma, Uber’in bir gün orduya insansız hava araçları filosu oluşturabileceği hatta daha verimli askeri uçaklar için teknoloji tedarik edebileceği yönünde yorumlandı.

NASA bu çalışmanın verileriyle bilgisayar simülasyonu kuracak

NASA ise Uber’le bir uzay ajansı anlaşması yapıyor. Bu durum, yeni düzenlemeyle Uber’in bir kentsel ''havacılık devridaim ağı'' oluşturma konusunda NASA ile bilgi paylaşacağı anlamına geliyor. NASA ise bu işbirliğinden yararlanarak UberAir gibi küçük uçakların kalabalık ortamlarda nasıl yönetildiğini inceleyerek bilgisayar simülasyonu için kullanacak.

Öyle görünüyor ki Uber, alışılmışın dışına çıkarak, şehirlerin, yolların ve toplu taşıma araçlarının ötesine geçecek. Bunun için de havacılık kurumları anlaşmaları ve muhtemelen savunma sözleşmelerine imza atacak. Fakat şimdilik bu işi yeni havacılık ekibi UberAir ile yapmak istiyor. NASA ve ABD ordusu gibi anlaşmalar bunların başlangıcı olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >