Üç yerli COVID-19 aşısında insan deneylerine başlandı

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'deki 7 COVID-19 aşı çalışmasında ilerleme kaydedildiğini, üçünün insan uygulamalarına başlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, koronavirüsle mücadeleyle ilgili önemli bir gelişmeyi açıkladı.

Oktay açıklamasında şunları ifade etti:

Türkiye'deki 7 COVID-19 aşı çalışmasında ilerleme kaydedildiğini, 3'ünün insan uygulamalarına başlandığını açıkladı.

250 gönüllünün aşılanması bugün tamamlanacak

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından COVID-19’a karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nca (TÜSEB) desteklenen yerli aşı adayının Faz-1 çalışması, 44 gönüllü üzerinde yapıldı ve 14 Aralık itibarıyla tamamlandı. İnaktif aşının Faz-2 çalışmaları ise 250 gönüllü üzerinde 10 Şubat’ta başladı.

Gönüllülere Faz-2’de ilk doz uygulaması, 13 Mart’ta tamamlandı ardından ikinci doz uygulama başlandı. Faz-2’de ikinci doz çalışmalarında sona gelindi. Aşının son gönüllülere uygulanması da bugün tamamlanacak.

  • Faz-2 ikinci doz uygulaması yapılan aşı gönüllüsü, ilk dozda hiçbir yan etki görülmediğini belirterek, aşı çalışmasına katılmaktan mutlu olduğunu söyledi.

"Nisan sonunda Faz-3 aşamasına geçilecek"

Gönüllülerden alınan kan örneklerinin değerlendirileceğini kaydeden ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “İkinci dozlamadan sonra ise özellikle 2 veya 3 hafta sonra gönüllülerden aldığımız kan örneklerindeki antikor oluşumu ve diğer parametrelere bakılarak etkinliği ortaya koymuş olacağız. Şu ana kadar etkinliğin iyi olduğunu düşünüyoruz çünkü elimizdeki ilk veriler öyle gösteriyor. Faz-2 aşamasının ikinci dozlamasının 2-3 hafta içerisinde etkinliğinin ortaya konulmasının ardından Faz-2 aşamasının sonuçlarını Sağlık Bakanlığı’mıza bildireceğiz ve raporlayacağız sonrasında inşallah nisan ayının sonunda Faz-2 aşaması bitmiş olacak ve Faz-3 aşamasına geçilebilecektir” diye konuştu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >