Uçağın iniş takımında yolculuk: En tehlikeli 'seyahat' olabilir

Bir yolcu uçağına ait iniş sistemi görünüyor.
Bir yolcu uçağına ait iniş sistemi görünüyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan 'kaçak yolculuklara' bir yenisi eklendi. Nairobi-Londra seferini yapan uçağın iniş takımına saklanan bir kişi 8 saat 50 dakikalık yolculuğa dayanamadı. Talihsiz adamın cansız bedeni Londra'nın Clapham bölgesinde bir evin bahçesine düştü. Acı olayın ardından akıllara daha önce buna benzer yaşanan olaylar geldi. Daha önce 4 Türk vatandaşı da bu girişimde bulunmuş ve hayatlarını kaybetmişlerdi.

Kenya Havayolları’nın Nairobi-Londra seferini yapan Boeing 787-8 tipi uçakta enteresan bir olay yaşandı. Uçağın iniş takımına gizlenerek 8 saat 50 dakika uçan erkek bir kaçak yolcunun cansız bedeni Londra Clapham bölgesindeki bir evin bahçesine düştü.

İniş takımı bölümünde yemek ve su bulundu

Kaçak yolcunun kimliği henüz belirlenemezken, polis uçağın iniş takımı bölmesinde bir çanta, su ve yemek buldu.

Boeing 787-8 tipi uçak park halinde görünüyor.
Boeing 787-8 tipi uçak park halinde görünüyor.

İngiltere'ye gitmek isteyen bir vatandaşımız hayatını kaybetmişti

Bugüne kadar ise 4 Türk vatandaşının da iniş takımlarında yaptıkları yolculuk ölümle sonuçlanmıştı. 2013 yılında İstanbul-Londra seferini yapan British Airways uçağının iniş takımlarında, Londra Heathrow Havalimanı’na indikten sonra bir erkek cesedi bulunmuştu. Cesedin 32 yaşındaki grafiker Hikmet Kömür’e ait olduğu ve İngiliz sevgilisini görmek için bu yola başvurduğu ortaya çıkmıştı.

Hikmet Kömür İngiltere'ye kaçak yollarla gitmek isterken hayatını kaybetmişti.
Hikmet Kömür İngiltere'ye kaçak yollarla gitmek isterken hayatını kaybetmişti.


Nairobi Havalimanı’ndan bugün yerel saatle 09:43’de Londra’ya gelmek üzere havalanan Kenya Havayolları’nın 'KQ100' sefer sayılı uçağının iniş takımlarına gizlenerek seyahat eden bir kişinin cansız bedeni, Güney Londra’da Clapham bölgesinde Offerton caddesindeki bir evin bahçesine düştü.

Kenya Havayollarına ait Boeing 787-8 tipi uçağı 6 bin 840 kilometrelik uçuşun son aşamasında Heathrow Havalimanı’na inmek için iniş takımlarını açtı. Bu sırada iniş takımına gizlenerek 8 saat 50 dakika uçan kaçak bir erkek yolcunun cansız bedeni, uçağın iniş takımı bölmesinden Londra'daki bir evin bahçesine düştü.

İniş takımında inceleme yapıldı

Saat 15:55'de inen uçağın iniş takımları bölmesinde inceleme yapan polis, uçağın iniş takımı bölmesinde bir çanta, su ve yemek bulundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kenya Havayolları, “Bir kişinin, bizim uçaklarımızdan birine kaçak binerek hayatını kaybetmesi üzücü bir olay. Taziyelerimizi iletiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Airbus A350 model yolcu uçağı böyle görüntülenmişti.
Airbus A350 model yolcu uçağı böyle görüntülenmişti.

4 Türk vatandaşı yaşamını yitirmişti

İstanbul-Londra seferini yapan British Airways uçağının iniş takımına gizlenen 32 yaşındaki Hikmet Kömür’e ait cesedin bulunmasının ardından, takvimler 25 Ocak 2000’i gösterirken Amerikan Northwest Havayolları’na ait bir DC-10’un iniş takımları yuvasına gizlenerek Amsterdam’dan New Jersey’e kadar uçan 38 yaşındaki Rıza Karadağ isimli vatandaş donarak yaşamını yitirmişti.

Onur Özüyaman arkadaşıyla birlikte hayatını kaybetmişti.
Onur Özüyaman arkadaşıyla birlikte hayatını kaybetmişti.

İki arkadaş Şanghay'a gitmek istemişti

27 Ocak 2003’te ise Paris-Şanghay seferini yapan Air France uçağının iniş takımına iki arkadaş Onur Özüyaman ve Ramazan Karaçoban gizlendi. Uçak Şanghay Havalimanı'na iniş yapmak üzere iniş takımlarını açmasıyla donan iki arkadaş tutunamayarak 3 bin metre yükseklikten aşağı düşerek yaşama veda ettiler.

Dünyada da örnekleri var

30 Ocak 2007’de British Airways´e ait bir uçağa kaçak olarak binen Güney Afrikalı genç öldü. 9 Şubat 2010’da New York’tan Tokyo’ya giden Boeing 777 tipi uçağın iniş takımlarında bir erkek cesedi bulundu. 9 Eylül 2012’de Angola’dan İngiltere’ye sefer yapan bir uçağın iniş takımlarına saklanan Jose Matada iniş sırasında düşerek öldü. 6 Haziran 2013’te İtalya’nın Rimini şehrinden Moskova’ya giden FLY Havayolları’na ait uçağın iniş takımında Gürcü George Abuladze’nin cesedi bulundu.

Kalkış yapan bir yolcu uçağı
Kalkış yapan bir yolcu uçağı

İniş takımına gizlenenler neden hayatını kaybediyor?

Uçakların ana iniş takımının olduğu bölmeye, bir insanın girebileceği kadar yer bulunuyor. Ancak kabin içindeki gibi basınç düzenlemesi olmadığı için o kişinin hayatta kalması mucize olarak tanımlanıyor. İniş takımlarının bulunduğu alandaki sıcaklık havada -50 dereceye kadar düşebiliyor. Buraya giren ‘kaçak yolcular’ genellikle aşırı soğuk ve oksijensizlikten hayatını kaybediyor.

Hayatta kalanlar oldu mu?

2015 yılında Endonezya’da Devlet Başkanı Widodo ile görüşebilmek amacıyla Sumatra Adası’ndan Jakarta’ya gitmek isteyen 21 yaşındaki Ambarita, bir uçağın iniş takımlarına saklandı. Genç, binlerce metre yükseklikte -15 derecede 105 dakika uçmasına rağmen sağ kalmayı başardı.

Mario Ambarita kurtulmayı başarmıştı.
Mario Ambarita kurtulmayı başarmıştı.

Uçaktan atlayıp pistte dolaşmaya başladı

2014 yılında ABD’de 16 yaşındaki bir genç, Boeing 767 tipi uçağın iniş takımları yuvasına saklanarak 11 bin 500 metre yükseklikteki dondurucu hava ve oksijen azlığına karşın California- Hawaii arasındaki yolculuğu sağ tamamlamıştı. Uçak inince aşağı atlayıp bilinçsizce pistte dolaşan genç yetkililer tarafından bulunmuştu.

8 Haziran 2010’da ise Viyana’dan Londra’ya giden bir uçağın iniş takımlarında seyahat eden 20 yaşındaki bir Rumen, 1.5 saatlik yolculuğun ardından Londra’ya ‘ağır yaralı’ halde ulaşmayı başarmıştı

Uçağın iniş takımında yolculuk nasıl yapılıyor?

İniş takımında yolculuk yasa dışı ve ve en 'tehlikeli' olarak değerlendiriliyor. Seyir irtifasında hava sıcaklığı yükseldikçe düştüğünden yaz kış fark etmeksizin yolcuların bulunduğu alan ısıtılıyor. Fakat iniş takımlarının olduğu bölüm için böyle bir hizmet yok!

Bölüm için tek sorun soğuk hava da değil üstelik, kabin basıncı da en önemli konulardan biri. Yukarı çıktıkça oksijen azalıyor ve nefes almak imkansız hale geliyor. O yüzden uçak kabinlerine oksijen desteği sağlanıyor yine iniş takımlarında böyle bir hizmet olmadığını belirtelim.

Bu derece tehlikeli bir seyahatte 'başarılı' olan kaçak yolcular varken birçok girişim ise ne yazık ki ölümle sonuçlanıyor.

Yeni aldığı lensi deniyordu

Sidney'den Tokyo'ya hareket eden yolcu uçağından düşen bu çocuğun adı Keith Sapsford (14). Hafızalara kazınan fotoğraflardan biri olarak tarihe geçmişti. Uçağın iniş takımlarına saklanan Sapsford, uçak havalandıktan kısa süre sonra boşluktan düştü ve hayatını kaybetti.

Olayı ilginç kılan ve o anı ölümsüzleştiren kişi ise amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşan John Gilpin isimli kişi oldu. Yeni aldığı lensi deneyen Gilpin, şans eseri o anlara tanıklık etmiş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >