Uçağın inişi ve kalkışı sırasında hostesler neden cam perdelerini açmamızı isterler?

Uçağın inişi ve kalkışı esnasında gölgelikler neden açılır?
Uçağın inişi ve kalkışı esnasında gölgelikler neden açılır?

Uçak en hızlı ve en konforlu ulaşım aracı ancak uçakla uçmanın tabii ki bazı kuralları var. Bunlardan en absürt olanı belki de iniş ve kalkış esnasında gölgelik perdeleri açmamızın istenmesi. Peki bunun sebebi nedir?

Dünya üzerindeki en hızlı ulaşım yolu hava yollarıdır. Örneğin 2400 km'lik yolu 3 saatte gidebiliyorsunuz. Bu kadar kilometreyi otobüsle gitmeye kalksanız 1.5 gününüzü alır. Hızlı ve konforlu ancak uçakla uçmanın da bazı kuralları var. Yolculuk sırasında hostesler ve kabin memurları bu kuralları iletirler.

Bunlardan başlıcaları; telefonları kapatma, istenilen yerde kemerleri bağlama, koltukları dikleştirme vb'dir. Belki de içlerinde en anlamsız gibi görüneni iniş ve kalkış esnasında camın gölgeliğini açık tutmamızın istenmesidir. Peki bunun mantığı nedir? Uçuş kurallarının bir çoğu güvenlik temelinde belirlenir.

Uçak kazaları en çok iniş ve kalkış esnasında olduğundan dolayı kabin memurları uçağın hangi kısmının güvenli olduğunu görebilmeleri ve yolcuları bu bilgiye göre tahliye edebilmeleri gerek. Bu sebeple perdelerin açık olması uçağın için rahatlıkla görülebilmesi açısından son derece önemlidir. Bu her hava yolunda uygulanan bir uygulama değil ancak gölgelikleri açmamızı isteyenler can güvenliğimize daha çok önem verenler diyebiliriz.

Uçağın inişi ve kalkışı sırasında ışıklar söndürülür: Peki nedenini biliyor musunuz?



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >