Uçak krizinin ardından ilk yüz yüze temas

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez görüşüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım'daki uçak krizinin ardından bugün ilk kez biraraya geliyor.

- Liderlerin ilk sözleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyor. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi. Bu görüşme iki ülkenin halkının hayrına olacaktır. Darbe girişimi sonrasında sizi arayan ilk liderlerden bir oldum. Her türlü darbe girişimlerine karşıyız ve karşısında olacağız. Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini ümit ediyorum. Ticari ilişkiler, terör konusu ele alınacak. Bu fırsat için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz" dedi.

Erdoğan, "Nahoş olaydan sonra süratle bir araya geldik. Atacağımız adımlarla farklı bir sürece gireceğiz."Böyle bir hassas dönemdeki randevu vermeniz nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Planlamamız G20 zirvesiydi. Türkiye Rusya ilişkilerin çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir. Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare konseyi toplantılarına başlayacağımız için de çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.

- Ortak basın toplantısı

Erdoğan ve Putin, baş başa yapacakları görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine katılacak. İki lider, yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan ve Putin, ayrıca Türk ve Rus iş adamlarına da hitap edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi birinci gündem maddesi olacak. İki lider, Rusya ve Türkiye arasındaki projeler, turizmin canlandırılması ve Suriye konusunu da ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Rusya ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik ediyor.








Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >