Uçaklara uygulanan de-icing işlemi nedir, nasıl uygulanır?

THY üç günde 125 uçağa de-icing işlemi uyguladı
THY üç günde 125 uçağa de-icing işlemi uyguladı

Türk Hava Tolları (THY), İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle uçaklarda buzlanmayı önlemek için de-icing (buz çözme) işlemi uyguluyor. Peki de-icing işlemi nedir, ne zaman uygulanır?

Türk Hava Tolları (THY) açıklamasında, olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuş güvenliğini riske atmamak adına çeşitli önlemler alındığı, uçaklara iniş-kalkış öncesi ve sonrasında de-icing ve anti-icing yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, uçağı buzlanmanın ve soğuğun olumsuz etkilerinden korumak için yapılan işlemle, uçağın dış yüzeyinde bulunan buz, don ve karın buz çözücü bir sıvı yardımıyla temizlendiği, özellikle kanat ve kuyruk yüzeylerinde oluşan buzlanmanın temizlenmesinin uçuş emniyetini güvenli hale getirdiği kaydedildi.

Üç günde125 uçağa uygulandı

Bu kapsamda İstanbul’da ilk karın yağdığı 15 Ocak Cuma günü 51 uçak, 16 Ocak’ta 23 uçak, dün ise 51 uçağa de-icing işlemi uygulandığı vurgulanan açıklamada, üç günlük sürede toplamda bu işlemin yapıldığı uçak sayısının 125 olduğu belirtildi.

Bu işlemlerin soğuk ve karlı havanın etkili olduğu süre boyunca devam edeceği ifade edilen açıklamada, olumsuz havaya karşı alınan önlemler sonucu genel olarak operasyonda bir aksama yaşanmadığı kaydedildi.

Uçakların kuyruk ve kanatları buzlanmaya karşı özel bir sıvıyla yıkanıyor
Uçakların kuyruk ve kanatları buzlanmaya karşı özel bir sıvıyla yıkanıyor

De-icing nedir?

  • Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan "De-Icing" işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor. Sefere gidecek uçaklar, "De-Icing" işlemiyle buz çözücü özel sıvılarla yıkanıyor. Kanatlar ve gövde üzerindeki gizli buzlanmayı çözen alkol ve glikoz karışımı sıvı, uçağa forklift üzerindeki operatör tarafından püskürtülüyor.
  • Bu işlemle, uçağın özellikle kanat, motor, kuyruk ve gövdesi püskürtülen kimyasal karışımla buzlanmaya karşı korunuyor.
  • "De-Icing" işlemi hava durumuna göre kısa sürede özelliğini kaybettiği için bu işlem sefere gidecek uçakların yanı sıra seferden dönen uçakların üzerindeki kar ve buz kütlelerinin temizlenmesinde de kullanılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >