Uçan taksiler için geri sayım başladı: 320 km hıza çıkabilecek

Arşiv
Arşiv

Microsoft ve American Airlines, elektrikli uçan araba geliştiren bir İngiliz şirketine yatırım desteği verdi. Şirketten yapılan açıklamada; American Airlines, Virgin Atlantic, Microsoft ve Avalon gibi şirketlerden 4 milyar dolar değerinde 1000 adet ön sipariş alındığı duyuruldu.


American Airlines, İngiltere merkezli Vertical Aerospace adlı "startup" şirketine kentlerin üzerinde uçmak için tasarlanmış 1 milyar dolar değerinde 250 dikey kalkış uçağı için ön siparişi verdiğini açıkladı.

Vertical Aerospace ise American Airlines, Virgin Atlantic, Microsoft ve Avalon gibi şirketlerden 4 milyar dolar değerinde sıfır emisyonlu VA-X4 dikey kalkış uçağı için 1000 adet ön sipariş aldığını duyurdu.

4 milyar dolar değerinde sipariş verildi
4 milyar dolar değerinde sipariş verildi

320 km hıza ulaşacak

Şirket, ayrıca özel amaçlı bir satın alma şirketi ile birleşerek New York borsasında halka açılarak işlem görmeye başlayacağını bildirdi.

Şirkete göre, VA-X4 isimli uçan araba saatte 320 kilometrenin üzerinde hızla uçacak ve uçuş sırasında neredeyse hiç ses duyulmayacak. 160 kilometreden fazla menzile sahip olan aracın bir prototipi şu anda üretiliyor ve ilk test uçuşunun bu yıl içinde yapılması planlanıyor.

İlk elektrikli taksi Maker ABD'de tanıtıldı
İlk elektrikli taksi Maker ABD'de tanıtıldı

Uçan taksi Maker tanıtıldı

  • ABD'de Archer Aviation şirketi ilk elektrikli uçan taksi 'Maker'ı tanıttı. Tanıtımda uçan taksinin simülasyon görüntüleri de paylaşıldı. İki kişilik hava aracı saatte 240 kilometre hızla uçabilecek.
  • Uçan taksi Maker'ın yoğun trafikte 60 dakika süren yolculuğu 5 dakikaya kadar indirmesi hedefleniyor.
  • 30 kilometrelik yolculuk da 70 dolara mal olacak.
  • Henüz test aşamasında olan aracın 2024 yılına kadar Amerikan Federal Havacılık idaresinden sertifika alması bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >