Ücretli poşetlere logo ve slogan düzenlemesi: Kriterleri sağlamayan satılamayacak

Arşiv
Arşiv

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre, 'çevreci slogan' plastik poşetin yüzey alanının en az yüzde 65'ine, 'sıfır atık logosu' ise bulundurulduğu yüzey alanın en az yüzde 15'ine yerleşecek büyüklükte olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre plastik poşetlerde kullanılacak logo ve sloganlara ilişkin ayrıntılar belli oldu. Kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı 1 Ocak 2022'den itibaren yasaklanacak.

Kriterlere göre, 'çevreci slogan' plastik poşetin yüzey alanının en az yüzde 65'ine, 'sıfır atık logosu' ise bulundurulduğu yüzey alanın en az yüzde 15'ine yerleşecek büyüklükte olacak.

1 Ocak 2022'den itibaren satışı yasak

Yeni düzenlemelere uygun poşetlerin mevcut uygulamaya dahil edilmesi için 1 Temmuz'a kadar geçiş süreci belirleyen Bakanlıkça, 1 Ocak 2022'den itibaren kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı yasaklanacak.

  • Barkodu olmayan poşet verenler ve farklı ücret talep edenler, ALO 181'e şikayet edilebilecek.

Plastik poşetlerin zararları nelerdir?

- Kanser vakalarındaki artışın en büyük sorumlularından biri naylon poşetlerdir. Isıya veya güneşe maruz kaldıklarında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden oluyor.

- Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olur.

- Naylon posetler şeffaf oldukları için, tıpkı bir sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur.

- Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, özellikle siyah olanlar, sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilirler. Özellikle incir, üzüm, çilek gibi poşetle temasta olabilen meyveler bu poşetlerde taşınmamalıdır.

- Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >