Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Bakhmut’ta durum giderek zorlaşıyor

Bakhmut şehrinde çatışmalar sürüyor
Bakhmut şehrinde çatışmalar sürüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkenin doğusundaki Bakhmut kentinde durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre; Ukrayna kara kuvvetleri komutanı Albay General Oleksandr Syrskyi, Salı günü Ukrayna'nın Bakhmut kentindeki durumun 'son derece gergin' olduğunu söyledi.

Wagner Grubu'ndan paralı askerler de dahil olmak üzere Rus güçleri, savaşın en kanlı çatışmalarının yaşandığı şehrin Ukraynalı savunucularının tedarik hatlarını kesmeye ve onları teslim olmaya veya geri çekilmeye zorlamaya çalışıyor.

Ukrayna Albay Generali Oleksandr Syrskyi, bir askeri mesajlaşma platformunda "Önemli kayıplara rağmen düşman, en hazırlıklı Wagner saldırı birimlerini devreye soktu ve birliklerimizin savunmalarını kırmaya ve şehri kuşatmaya çalışıyor" denildiğini aktardı.

Ukrayna ordusu daha önce Rusya'nın Bakhmut bölgesinde kuvvetlerini güçlendirdiğini ve şehir çevresinde yerleşimleri bombaladığını söylemişti. "Geçen gün boyunca, askerlerimiz Bakhmut ve yakın doğu bölgelerinde 60'tan fazla düşman saldırısını püskürttü" diyen askeri yetkililer, Ukraynalı kuvvetlerin Yadhidne ve Berkhivka köylerindeki Rus saldırılarını püskürttüğünü ve Rus kuvvetlerinin Chasiv Yar'a doğru batı yönündeki yolu kesmeye çalışırken bu köyler arasında bir bölünme meydana getirdiğini söyledi.

Bahmut’ta sığınaklara girmek zorunda kalan siviller
Bahmut’ta sığınaklara girmek zorunda kalan siviller

Ukraynalı askeri analist Oleh Zhdanov, "Güney Bakhmut'un sadece bir bölgesi Ukrayna kontrolü altında diyebileceğimiz alan. Diğer tüm bölgelerde durum tahmin edilemez. Cephenin nerede olduğunu söylemek imkansız" dedi.

Bakhmut altı aydır Rus ordusunun saldırısı altında

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Düşmanlarımız ordumuzun savunma pozisyonu almasına olanak sağlayacak her şeyi yok ediyor” ifadelerini kullandı ve hâlâ kenti savunmak için direnen askerlerin 'birer kahraman olduğunu' söyledi.

Kent, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana görülen en şiddetli çatışmalardan bazılarına sahne oluyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece saatlerinde yaptığı konuşmada savaşın son durumuna değindi. Zelenskiy, “Gün, İran insansız hava araçlarının saldırısıyla başladı. Çoğu vuruldu. Ancak ne yazık ki isabet edenler de oldu. Khmelnytskyi'deki Devlet Acil Servisinin 3 çalışanı yaralandı, 2’si hayatını kaybetti. Ailelerine başsağlığı diliyorum. İkinci drone saldırısı ise ilk saldırının ardından yangın söndürüldüğü sırada gerçekleştirildi. Aslında tam da bu nedenle ülkemizin tüm bölgelerini Rus teröründen korumak için modern savaş uçaklarına ihtiyacımız var” diye konuştu. Zelenskiy, “Pilotlarımız, uçaksavar topçularımızla birlikte, Hava Kuvvetlerimizin tüm savaşçıları ve uzmanlarıyla birlikte harika bir iş çıkarıyorlar. Ancak ortaklarımızla ilişkilerde ‘havacılık tabusu’ ortadan kalktığında gökyüzünü tamamen koruyabileceğiz” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >