Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan - Arşiv
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan - Arşiv

Türkiye-Ukrayna arasında 9'uncusu gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin 10 Nisan'da Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor. Zirvede Kırım ve Donbas'taki durum ve ikili iş birlikleri görüşülecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'ninYüksek Düzeyli Stratejik Konsey kapsamında 10 Nisan'da Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin gündeminde Donbas'taki gerginlik, Kırım'daki durum ve savunma iş birlikleri yer alacak.

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Türkiye arasında gerçekleştirilmesi planlanan 9. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey hazırlıkları için 17-18 Aralık 2020'de Ukrayna'ya gitmişti.

Çavuşoğlu ziyaretinde Türkiye'nin Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımayacağını ve Kırım Tatar Türklerinin daima yanında olunacağını vurgulamıştı.

İkili ticaret hacminin 5 milyar dolara yaklaştığını belirten Dışişleri Bakanı, Serbest Ticaret Anlaşması'yla 10 milyar dolar hedefine ulaşmanın daha kolay olacağını ve savunma sanayii ile enerji gibi alanlarda iş birliğinin artırılacağını kaydetmişti.

Çavuşoğlu, Donbas sorununun diplomatik yollardan çözülmesi ve Minsk Anlaşmaları'nın tam olarak uygulanması gerektiğine dikkati çekmişti.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi nedir?

  • Türkiye’nin dış ülkeler ile ilişkilerinin, Devlet Başkanları düzeyinde ele alındığı platformdur. Çevre, eğitim, enerji, madencilik, müteahhitlik, sanayi, ticaret, turizm, ulaştırma, yatırımlar, ayrıca, ikili ekonomik ilişkilerimizin mevcut olduğu her alanda, işbirliği konularının tümünün en üst düzeyde ele alınmasına, ilişkilerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesine ve Türk firmalarının pazara girişine imkân sağlamaktadır.

Donbas'ta son durum nedir?

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askeri ve 1 sivilin yaralandığı bildirilmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >