İnfaz timi iddiası: Putin kaçan Rus askerlerinin peşinde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında günlerdir süren direniş devam ediyor. Ukrayna istihbaratı Rus askerlere 'teslim olma' çağrısında bulunuyor. Bir Rus askerin Ukraynalı yetkililer ile temasa geçip teslim olduğu belirtilmişti. Ukraynalı yetkililerin iddiasına göre Putin'in "infaz timi" oluşturduğu belirtildi. Ukraynalı güvenlik birimleri, yakalanan veya kaçan Rus askerlerinin "infaz timi" tarafından takip edildiğini öne sürdü. Rusya'dan "infaz timi" ile ilgili henüz açıklama gelmedi. Detaylar haberimizde...

İngiliz Daily Mail gazetesi tarafından yapılan habere göre, savaşın başından bu yana, Ukrayna istihbaratının Rus askerlere, nasıl teslim olacaklarını söyleyen kısa mesajlar attığı belirtildi. Rus subaylar ve askerlerin bu mesajlara olumlu dönüş yaptığı vurgulanırken Ukraynalı yetkililerin temasa geçilen askerler ile teslim olacakları yer hakkında konuştuklarını aktardı.

"Rus askerlerini yem olarak kullanıyorlar"

İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky, "Rus birlikleri gönüllü olarak ordumuzla temasa geçip teslim olmak istediklerini, aktif çatışmalarda yer almadıklarını açıklıyor" dedi. Monastyrsky, komutanları tarafından 'yem' olarak kullanıldıklarını fark ettikten sonra, tanklar da dahil olmak üzere askeri teçhizatla iltica ettiklerini sözlerine ekledi.

"Kaçan Rus askerleri için infaz timi gönderdi"

Danylyuk, "Rütbeli askerlerin bile teslim olması, ordunun Ukrayna'da savaşmak istemediğinin bir işaretidir" dedi. Ukraynalı güvenlik birimleri, yakalanan veya kaçan Rus askerlerinin Stalin'in İkinci Dünya Savaşı taktiklerinden yola çıkarak, "infaz mangaları" tarafından takip edildiğini öne sürdü.

Rus askeri 10 bin dolar karşılığında teslim olmuştu

Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, bir Rus askeri Ukraynalı yetkililer ile temasa geçip teslim olmuştu. Tankını 10 bin dolar karşılığında Ukrayna ordusuna veren askere savaş sonrası Ukrayna'da yaşama hakkı verilmişti. Askerin kimliği ve fotoğrafları ise paylaşılmadı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >