Ukrayna-Rusya gerilimi tırmanıyor: Ayrılıkçılardan ve Ukrayna'dan saldırı iddiası geldi

Arşiv
Arşiv

Ukrayna tarafından Rusya'nın yeni bir saldırıya hazırlandığı iddiası gelirken, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu ancak hiçbir ülkenin tanımadığı Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LNR) de Kiev'in Donbas'ı işgal edeceğini söyleyerek vatandaşlarını Rusya'ya kitlesel olarak tahliye etmeye başladı.

Rusya-Ukrayna gerilimi tırmanırken iki taraftan da saldırı iddiaları gelmeye başladı. Doğu Ukrayna'da ayrılıkçı liderler Kiev'i işgal hazırlığında bulunmakla suçladı, vatandaşların Rusya'ya tahliye edilmeye başladığını duyurdu. Ukrayna ise Rusya'nın yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu iddia etti.

Ayrılıkçıların Rusya'ya tahliyesi başladı

DNR lideri Denis Puşilin, cuma günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Donbas'a komşu Rostov bölgesine yapılan tahliyenin Rusya ile koordineli olacağını belirtti. Puşilin, ilk olarak çocukların ve yaşlıların tahliye edileceğini belirtti.

LNR lideri Leonid Peseçnik de kısa süre sonra vatandaşların Rusya'ya tahliye edilmesi için emir verdi.

Rusya sığınmacılara para veriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus hükümetinin Donbas'tan gelen her "sığınmacıya" 10 bin ruble (130 dolar) verileceğini söyledi.

Dobas'taki yüz binlerce vatandaşa son yıllarda Rus pasaportu verildi.

Taraflar bu hafta birbirini karşılıklı olarak Minsk Anlaşması'nın getirdiği ateşkesi ihlal etmekle ve havan topu atmakla suçladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda durumun "kötüleştiğini" söyledi.

Biden: Rusya saldırırsa Ukrayna'yı koruruz

Rus güçlerinin önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya saldırma niyetiyle hazırlık yaptığını ifade eden ABD Başkanı Biden, "Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef alacaklarını bekliyoruz. Bir çatışma arzu ettiğimiz için değil. Bu tür bir hareketi engellemeye çalıştığımız için. Rusya bunu uygularsa çok ciddi felaketten mesul olacaktır. ABD, müttefiklerimiz ve NATO Ukrayna'nın topraklarını koruyacaktır. Asker göndermeyeceğiz ama Ukrayna halkına destek vermeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Açıklamalarının devamında Biden şunları söyledi:

"500 milyon dolarlık insani yardımı yapmıştık. Bu hafta ek garantilere 1 milyar dolara kadar destek açıkladık. ABD, müttefik ve ortaklarımız Ukrayna'yı destekliyor. Rusya Ukrayna'yı daha fazla işgal ederse ciddi yaptırımlar olur. Rusya diplomasiyi seçebilir. Dün gece 24 Şubat görüşmesi kabul edildi. Eğer Rusya taarruza geçerse diplomasiye kapıyı kapatmış olacak ve savaşı seçmiş olacaklar. Büyük bedel ödeyeceklerdir. Amerikan halkı, Avrupa, transatlantik toplulukları, siyasi partilerimiz birleşmiş durumda. Özgür dünya birleşmiş durumda. Zelensky'le çok kez görüştüm. Diplomatik bir çözüm arayışında."


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >