Ukrayna savaşa hazırlanıyor: Askerler sivilleri eğitti

ABD'liler askerleri, askerler sivilleri eğitti
ABD'liler askerleri, askerler sivilleri eğitti

Rusya-Ukrayna gerilimi devam ederken, ABD askerleri Lviv kentinde Kiev güçlerine mühimmat eğitimi verdi. Amerikan askerleri Ukraynalı askerleri eğitirken, Ukrayna Ulusal Muhafızları da sivillere silah tutmayı öğretti. Rus yetkililer işgal planını defalarca reddederken, Ukrayna sınırına 130 bin asker yığdığı belirtildi.

ABD Florida Ulusal Muhafızları’ndan askerler Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınlarındaki Lviv kentinde Kiev güçlerine M141 Bunker mühimmatını kullanma eğitimi verirken Reuters haber ajansı tarafından fotoğraflandı.

Askeri yardım olarak geldi

NTV'nin haberine göre söz konusu silahların yaklaşık 100 tanesi Washington tarafından askeri yardım sevkiyatlarının bir parçası olarak gönderildi.

ABD askeri Ukrayna'da

Bununla birlikte, ABD'nin 2015'ten beri askeri varlığını sürdürdüğü ve ülkenin silahlı kuvvetlerine eğitim ve destek sağlamakla görevlendirildiği Ukrayna'da şu anda yaklaşık 200 ABD askeri görev yapıyor.

Bunker buster roket atarları, beton, tuğla ve kum torbası konumlarını parçalamak için tasarlandı ve 1999'dan beri ABD tarafından kullanılıyor.

Eğitim verildi

ABD ayrıca, Putin'in tanklarını parçalamak için tasarlanmış 300 Javelin tanksavar füzesini Ukrayna'ya gönderdi. İngiltere de daha önce NLAW tanksavar füzeleri göndermişti. İngiliz birliklerinin geçen hafta Kiev'de Ukraynalılara bunları nasıl kullanacaklarını öğrettikleri görülmüştü.

Siviller silah tutmayı öğrendi

Öte yandan, Amerikan askerleri Ukraynalı askerleri eğitirken, Ukrayna Ulusal Muhafızları da sivillere silah tutmayı öğretti. Kiev’de yaşayanlar tahtalardan yapılmış kalaşnikovlarla nişan almayı öğrendi.

Rusya Ukrayna sınırına asker gönderdi

Diğer taraftan Rusya, Ukrayna sınırına tanklar ve topçularla birlikte yaklaşık 130 bin askeri yığdı ve Putin bu hafta orada gerçekleşecek bir eğitim tatbikatı için güçlerini Belarus'a sevk ediyor. Kiev'den yaklaşık 200 km uzaklıktaki Kalinkoviç yakınlarında Rus T-72 tankları yer alıyor.

İşgal planını defalarca reddettiler

Rus yetkililer, Ukrayna'yı işgal etmeyi planladıklarını defalarca reddetti ve NATO'yu, Putin'in asker yığınına karşı koymaya çalışırken gerilimi tırmandırmakla suçladı.

Ukrayna da gerilimi azaltmaya çalıştı ve insanları sakin kalmaya çağırdı, ancak ABD bir işgalin 'yakında' olduğunu ve sıcaklıkların düşmesinin ardından zemin dondukça önümüzdeki birkaç hafta içinde gelebileceği konusunda ısrar etmeye devam etti.

Rusya güvenlik taleplerini yayınladı

Bunların yanı sıra Rusya, ABD ve NATO'ya, Ukrayna'nın ittifaka katılmasının yasaklanması ve eski Sovyet ülkelerindeki güçlerin geri çekilmesi de dahil olmak üzere bir güvenlik talepleri listesi yayınladı.

O zamandan beri Moskova'ya bu talepleri reddeden ancak Putin'e tavizler sunan iki mektup gönderildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >