Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı günde üç gemi ile sınırlı olacak

Ukrayna gemi
Ukrayna gemi

Dünyada gıda krizini rahatlatması beklenen Ukrayna tahılı İstanbul'da varılan anlaşmayla kurulan koridor sayesinde ülkeden ayrıldı. Ukraynalı yetkililerden sevkiyatın nasıl ilerleyeceği konusunda açıklama geldi. Buna göre Ukrayna tahılı ilk etapta günde üç gemi ile ayrılacak.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, sevkiyatın şimdilik günde üç gemi ile sınırlı olacağını açıkladı. Aynı zamanda aylık ihraç edilecek tahıl miktarı da 3 milyon tonu geçmeyecek. İlerleyen süreçte gemi ve toplam tahıl miktarının aşama aşama arttırılması öngörülüyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da sevkiyatı değerlendirdi. "Bu, dünya açısından rahatlatıcı bir durum" diyen Kuleba, tahıl taşıyan Razoni adlı geminin, sevkiyatın devamlılığı açısından test niteliğinde olduğunu vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise "Kesin değerlendirme için erken, fakat olumlu sinyaller almaya başladı" yorumunu yaptı.

İlk gemi bu gece İstanbul'da olacak

Birleşmiş Milletler (BM) koridor aracılığıyla tahılı Ukrayna'dan alacak gemilerin planlanmasının kısa süre içinde yapılacağını duyurdu.

Öte yandan, Türkiye'nin girişimleri sonucu 22 Temmuz'da Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından 'Tahıl sevkiyatı' anlaşması İstanbul'da imzalanmıştı. Anlaşmanın ardından ilk tahıl gemisi dün Ukrayna’dan yola çıktı. Razoni isimli gemi Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket etti.

İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nden de bir bilgilendirme yapıldı. Açıklamaya göre gemi bu gece İstanbul'da olacak.

Küresel gıda fiyatları düşecek

Diğer taraftan, İstanbul'da imzalanan anlaşma ile 20 milyon ton tahılın Ukrayna'nın Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından tahliye edilmesi bekleniyor. Tahliye ile birlikte küresel gıda fiyatları da düşecek.

Boş gemiler ve tahıl yüklü olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin verilmeyecek.

İstanbul'daki merkezden kontrol edilecek

20 milyon ton tahılı dünyaya ulaştıracak koridorun bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak merkezde gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Buna göre gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak. Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek. Sevkiyatın yönetileceği merkez de İstanbul'da. 27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >