Ukraynalı Büyükelçi ilk kez açıkladı: "Rus askeri noktaları meşru hedefimiz"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar GZT'ye özel açıklamalarda bulundu.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar GZT'ye özel açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, devam eden Rusya Ukrayna savaşına ilişkin GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu. Ukrayna'nın mücadelesini Türkiye'nin 100 yıl önce verdiği kurtuluş savaşına benzeten Bodnar, Moskova'yı hedef alan saldırılar hakkında Rus askeri noktalarının meşru hedefler olduğunu belirtti. NATO üyelik sürecine ilişkin "umutlu" olduğunu söyleyen elçi, Avrupa'da barışın sağlanabilmesinin tek yolunun buradan geçtiğini savundu.

Avrupa'nın doğusunda bir yılı aşkındır devam eden Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın küresel ölçekte yankıları sürerken GZT'nin yeni serisinde ilk konuğumuz savaşın taraflarından biri olan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar oldu.

Diplomasi Editörü Ecem Toplar'ın sorularını cevaplayan Bodnar, Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğunu belirterek karşılıklı bir güven ilişkisinin olduğuna dikkati çekti.

Savaş Moskova'ya taşındı mı?

Geçtiğimiz 30 Mayıs'ta Moskova'da gerçekleşen saldırıya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bodnar, verilen mücadelenin 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Türkiye'nin vermiş olduğu ulusal kurtuluş savaşına benzetti.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar bir buçuk yılı aşkın süredir Türkiye'de görev yapıyor.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar bir buçuk yılı aşkın süredir Türkiye'de görev yapıyor.

Ukrayna'na topraklarına saldıran tarafın Rusya olduğunun altını çizen büyükelçi, Moskova'ya yapılan saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada Rusya'nın askeri noktalarının Ukrayna için meşru hedefler olduğunu söyledi.

Asıl savaş Batı ve Rusya arasında mı?

ABD ve Avrupa Birliği'nin askeri teçhizat yardımlarına ilişkin, "Ukrayna kendi kaynakları ve imkanlarıyla bir kurtuluş mücadelesi sürdürdü. Tabii ki bu esnada sürekli olarak bütün dünyadaki partnerlerimizden askeri destek talebinde bulunduk" ifadelerini kullandı. Bodnar, savaşın Rusya ve Ukrayna arasında değil de Batı'ya karşı verildiği anlatısının Rusların sahadaki başarısızlıklarını örtmek için kullandığı bir bahane olduğunu söyledi.

  • "Rusya'nın tek hedefi Ukrayna değil. Ukrayna'yı ele geçirdikten sonra bazı NATO üyesi de olan ülkelere de saldırılacağı öngörülüyor. Dolayısıyla Batı, aslında kendini de korumak için Ukrayna'ya destek vermeye başladı."

Ukrayna Rusya ile havada mücadele edebilir mi?

Ukrayna'nın karada verdiği mücadele ile ters orantılı olarak askeri uçakların ve teçhizatının eski olduğunu belirten Bodnar, ABD'nin F-16 savaş uçaklarına ilişkin aldığı kararı şöyle değerlendirdi, "ABD'nin ve diğer partnerlerin F-16 gibi sistemlerin Ukrayna'ya tedarikine izin verilmesinin arkasında yatan temel neden Ukrayna'nın aylardır süren ikna çabalarıdır. Biz partnerlerimize, müttefiklerimize şunu aktardık; modern silah sistemleri, hava savunma sistemleri olmadan biz başarılı bir şekilde karşı saldırı gerçekleştiremiyoruz".

  • "Ayrıca Ukrayna'nın yüz civarı F-16 veya Batı üretimi diğer uçak türlerinden ihtiyacı var."

Ukrayna NATO'ya girebilecek mi?

2008 yılında NATO'ya kabul edilmeleri halinde bugün bu savaşın yaşanmayacağını savunan Bodnar, Avrupa'da barışın sağlanması için Ukrayna'nın NATO üyeliğinin bir zorunluluk olduğunu açıkladı.

  • "Eğer Ukrayna NATO üyesi olmak yerine gri alanda kalırsa Rusya her seferinde kendi hegemonyasını sağlamak için Ukrayna'ya saldıracaktır. Barışı ihlal edecektir ve Avrupa'da kalıcı bir barış sağlanması için Ukrayna'nın NATO üyeliği zorunlu şarttır".
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, toplantı yaptığı sırada böyle görüntülendi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, toplantı yaptığı sırada böyle görüntülendi.

Rusya nükleer kullanacak mı?

Dünya kamuoyunun merak ettiği en önemli sorulardan biri de elbette Rusya'nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağı. Bodnar, doksanların başında ABD ve Rusya'nın baskıları sonucu kendi nükleer potansiyellerinden vazgeçtiklerini belirterek sadece ekonomik gelişimlerine odaklandıklarını hatırlattı.

Rusya'nın nükleer silah kullanması halinde ise uluslararası kamuoyunun buna sert bir tepki vereceğini, hatta Rusya'nın müttefiki olarak gösterilen Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin de buna karşı çıkacağını iddia etti.

Röportajın tamamı 👇


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >