Ukrayna'ya 40 milyar dolarlık yardım: ABD Başkanı Biden kararı imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 40 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı. ABD Senatosu, 19 Mayıs'ta Biden'ın Ukrayna için 33 milyar dolar olarak talep ettiği ve Temsilciler Meclisinin 40 milyar dolara çıkardığı yardım paketini onaylamıştı. Biden yönetimi, milyarlarca dolar askeri yardım ile, Ukrayna’nın Rusya'yı sahada geri püskürteceği ve buna bağlı olarak da Rusya’nın zora düşeceğine inanıyor.

Asya turuna devam eden ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 40 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı.

40 milyar dolarlık yardım paketini onaylandı

Eylül ayına kadar Ukrayna'yı desteklemeyi amaçlayan yardım paketi kapsamında ABD, 20 milyar dolarlık askeri yardım yapacak.

ABD, Ukrayna'ya genel ekonomik destek için 8 milyar dolar, ülke tarımının çöküşünden kaynaklanabilecek küresel gıda kıtlığına karşı 5 milyar dolar ve mültecilere yardım için 1 milyar dolar destek verecek.

ABD Senatosu, 19 Mayıs'ta Biden'ın Ukrayna için 33 milyar dolar olarak talep ettiği ve Temsilciler Meclisinin 40 milyar dolara çıkardığı yardım paketini onaylamıştı.

Biden'ın onayıyla birlikte paket resmileşti.

Yardım paketi daha önce Senato'ya takılmıştı

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Senato'da yaptığı konuşmada "ABD ekonomisini mahvederek Ukrayna'yı kurtaramayız" diyerek harcamaların hızı konusunda meslektaşlarını uyarmıştı.

  • "Amerikalılar [enflasyondan] acıyı hissediyorlar ve Kongre, kapıdan olabildiğince hızlı bir şekilde daha fazla para çekerek bu acıya katkıda bulunmaya niyetli görünüyor."

Başkan Biden, Kongre'ye 40 milyar dolarlık Ukrayna yardım paketinin derhal onaylanması çağrısını yapmış ve ABD'nin mevcut yardımının yaklaşık on gün içinde tükeneceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Başkan Biden, Kongre liderlerine "Önümüzdeki birkaç gün içinde bu paketi masama getirin" demesine rağmen Senato'da istenilen oylamanın yapılamaması nedeniyle Başkan Biden'ın hayal kırıklığına uğradığı iddia edilmişti.

Biden yönetimi, milyarlarca dolar askeri yardım ile, Ukrayna’nın Rusya'yı sahada geri püskürteceği ve buna bağlı olarak da Rusya’nın zora düşeceğine inandığı için yeni paketi onayladı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >