Ulaştırma ve Altyapı Bakanı açıkladı: 5G'yi dünyada ilk kullanan ülke olmak için programımızı yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, 5G teknolojisini dünya genelinde ilk olarak kullanan ülke olmak için plan ve programların yapıldığını belirtti. Bu kapsamda hedefin 2020 olduğunu da ifade eden Turhan'ın tüm açıklaması ve konuya ilişkin diğer detaylar haberimizde:

Dünya genelinde ve ülkemizde 5G teknolojisine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Mobil cihazlardaki internet hızını önemli oranda artıracak olan 5G, Türkiye'nin de bu alanda yakın gelecekteki en önemli hedeflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Kısa süre önce konuya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M.Cahit Turhan, şunları söyledi:

  • Biz 5G'yi dünyada ilk kullanan ülke olmak için programımızı yaptık. 2020'de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz.,

Dolayısıyla bu açıklamadan da anlaşılabileceği üzere 5G'nin ülkemiz için önemi çok büyük.

5G teknolojisinin mobil cihazlarda 'yüksek hızlı internet' şeklinde karşımıza çıkacağı aşikar.
5G teknolojisinin mobil cihazlarda 'yüksek hızlı internet' şeklinde karşımıza çıkacağı aşikar.

Toplamda 253 milyon TL yatırım yapıldı

Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgileri de aktaran M. Cahit Turhan, bu yeni teknolojinin Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi çatısı altında 17 şirketin yabancı ürüne gerek kalmayacak şekilde tüm işletim sistemlerinin yerli ürün olarak piyasaya çıkarılmak üzere güçlerinin birleştirildiğini ifade etti. Ayrıca bu şirketlere TÜBİTAK'ın da destek vereceğini ve gerekli imzaların atıldığını belirtti.

Toplamda 253 milyon TL yatırımlar gerçekleşecek olan 5G yatırımlarının tamamen yerli olacağını ifade eden Turhan, şunları da ifade etti.

  • Sistem Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell tarafından da desteklenmekte. Bunlarla ilgili 5G Vadimiz'de yeni nesil haberleşme teknolojileriyle birlikte ODTÜ, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun beraber yürüttüğü birtakım işletim firmalarınca desteklenen bir ortamda çalışmalar sürdürülüyor.

Tüm bunlara ek olarak Turhan sözlerini şöyle tamamladı:

  • Dünyadaki ülkeler 5G'ye 2022'de geçmeyi planlıyor. Bizimle birlikte Güney Kore de bu konuda çalışmaları hızlı yürütüyor. Biz 2020'de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz. 5G dediğimiz zaman, daha hızlı, yüksek kapasiteli hızda internet ve iletişim hizmeti ve daha çok sektöre hizmet verme imkanını gündeme getiriyor. Bunları yaptığımızda bu teknolojiyi ilk defa kullanan ülke konumuna gelmiş olacağız.

Güncelleme: Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın da Turkcell Teknoloji Zirvesi'nde 5G'nin ülkemize 2020'de geleceğini duyurdu. Ayrıca, Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu'nun izin verdiği frekans aralığında test aşamalarının devam ettiğini de belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >