Ülkesini unutmayan bir mülteci: Fadumo Dayib

Fadumo Dayib, Ekim 2016'da gerçekleştirilecek seçimlerde adaylığını koyan Somali'nin ilk kadın cumhurbaşkanı adayı. Aynı zamanda bir mülteci. Çok küçük yaşlarda hayatında unutamayacağı zorluklara maruz kalan bir kadın. 26 yıldır mülteci olarak yasadığı Finlandiya'da ülkesini unutamadığını söyleyen Dayib, aday olma sebebini “ülkem için orada olmalıyım” sözleriyle açıklıyor. ​​


Fadumo Dayib'in zorlu hayat hikâyesi Kenya'da başlıyor.

Somalili bir ailenin kızı olan Dayib, Kenya'daki siyasi sebeplerden dolayı ailesiyle Somali'ye sürgün ediliyor.





Babası kamyon şoförü olan Dayib, 1989 yılında Somali'deki iç savaş sebebiyle ellerindeki son parayla ailesi tarafından Avrupa'ya gönderiliyor. 1990 yılında Finlandiya tarafından kabul edilen Dayib, 1990'dan beri mülteci olarak orada yaşıyor.

14 yaşına kadar okuma yazma bilmeyen Dayib, yüksek lisansını Harward Kennedy School'da sağlık hizmetleri ve kamu sağlığı üzerine bitirerek BM tarafından desteklenen programlarda çalışıyor.

Tüm bunlara rağmen, bir ülkede ikinci sınıf vatandaş olmanın zorluklarını dile getiren Dayib, “mülteciyseniz yurtsuz ve istenmeyen biri oluyorsunuz. Bana ülkene defol git diyen birçok insan oldu. " sözleriyle açıklıyor. Artık Somali için çalışmak isteyen Dayib, adaylığını kararlılıkla devam ettiriyor.


Dünya'nın en fakir ülkelerinden biri olan Somali'de insanların büyük bir bölümü açlık sınırı altında yaşıyor ve derin temel ekonomik ve sosyal sorunlar bulunuyor. Aynı zamanda siyasi istikrarsızlık kamu güvenliğini tehdit ediyor, ülkede birçok farklı milis güçleri ile hükümet güçleri arasında çatışmalar çıkıyor.

Dayib, bu durumun değişebileceğini, ülkesi için bir fark yaratabileceğini dile getiriyor. Aynı zamanda aday olmanın zorluklarını da dile getiren Dayib, “Kadınların neredeyse bir hiç olduğu toplumdan geliyorum. Bazı erkeklerden tehditler alıyorum. Onlar da farkındalar ki değişime ön ayak olma kapasitem var." diyor.


Barışı Sadece Kadınlar Getirebilir
Seçim kampanyası sürecinde, uluslararası televizyon kanalları ve sosyal medya üzerinden sıkı çalışmalar yürütmekte olan Dayib, seçim söylemini daha çok sosyal adalet ve kadın hakları söylemleriyle güçlendiriyor, kadın hedef kitlesi üzerine yoğunlaşarak bu noktada rakipleri olan 19 adaydan farklı bir yöntem ortaya koyuyor.

Özellikle sosyal mecralarda paylaştığı “Kadın, Somali'nin enformel lideridir. Biz formel hale getirmek istiyoruz" ve “Barışı sadece kadınlar getirebilir" sözleri büyük ses getirdi. Yakın zamanda çok partili hayata geçmeye hazırlanan Somali'de Dayib'in etkisi merak ediliyor.















Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >