Uluslararası Doktorlar Derneği, deprem bölgesinde ortez-protez merkezleri kuruyor

Ortez- Protez Merkezleri
Ortez- Protez Merkezleri

Hatay ve Kahramanmaraş’a kurulacak Ortez- Protez Merkezlerinin yanı sıra gezici olarak bir araçta Mobil Protez Merkezi olarak deprem bölgesinde hizmet verecek.

Uluslararası Doktorlar Derneği (AID), Kuveyt’te gerçekleştirdiği etkinlik ile dünyanın farklı coğrafyalarında yürüttüğü projelerini katılımcılara anlattı. Maraş depremlerinden etkilenen bölgelerdeki arama kurtarma çalışmaları, sahra hastaneleri ve depremden etkilenen kişiler için planlanan ortez-protez projesi, sunumların odak noktasını oluşturdu.

Ortez ve protez çalışmaları, katarakt ameliyatları, acil ve tıbbi ilk yardım gibi çeşitli kategorilerde dünyanın farklı coğrafyalarındaki çalışmalarını Kuveyt’teki insani yardım kuruluşlarına anlatan Uluslararası Doktorlar Derneği yetkilileri, büyük bir ilgiyle karşılandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt Büyükelçisi Tuba Nur SÖNMEZ
Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt Büyükelçisi Tuba Nur SÖNMEZ

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt Büyükelçisi Sayın Tuba Nur SÖNMEZ, “Maraş depreminden etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdüren Kuveytli kuruluşlara teşekkür ediyorum. İnsani yardım konusunda uluslararası işbirliklerinin sahada etkiyi güçlendirdiğini bir kez daha gördük. Kuveyt’teki sivil toplum kuruluşlarının ve Uluslararası Doktorlar Derneği’nin çalışmalarının başarıyla devam etmesini diliyorum” dedi.

Uluslararası Doktorlar Derneği adına bir sunum gerçekleştiren AID Genel Başkanı Uzm. Dr. Mevlit YURTSEVEN, “Her geçen yıl gelişmekte olan birlikte çalışma kültürü, daha etkili çözüm üretme imkanlarımızı artırıyor ve bunun bir sonucu olarak daha fazla kişiye ulaşabildiğimiz için gurur duyuyoruz. Maraş depremlerinden etkilenen kişilere en doğru tedaviyi ve desteği ulaştırmak için tüm paydaşlarımızla birlikte sahadayız. Destekleriniz için teşekkür ediyoruz. Merkezlerimiz, depremden etkilenen binlerce kişiye hem tıbbi yardım sağlayacak hem de ihtiyaçları olan ortez-protezleri ileri teknolojiler kullanarak üretebileceğiz” cümleleriyle konuşmasını tamamladı.

Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) yetkilileri etkinlikteki sunumunda, Zakat House’un katkılarıyla süren ortez-protez projesi kapsamında 5 yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmalarını kısa bir belgesel film ile anlattı. Maraş depremlerinden etkilenen kişiler için hayata geçirilecek olan ortez-protez çalışmaları hakkında detayları paylaştı.

Zakat House Genel Müdür Vekili Dr. Majed Sulaiman ALAZMİ, “2016 yılında savaş sebebiyle uzuvlarını kaybeden kişilere yönelik ortez-protez üretecek bir merkezin kurulması için kampanya başlatmıştık. Uluslararası Doktorlar Derneği ile birlikte yürüttüğümüz bu proje binlerce kişiye umut oldu. Şimdi, depremlerde uzuv kaybı yaşayan kişilere destek olmaya devam edeceğiz.” diyerek projeye 1 milyon dolar katkıda bulunma sözü verdi.

Kuveyt Vakıflar Müdürlüğü Genel Sekreteri adına Vakfiye Fonları Genel Müdürü Marub Yakub AL-YAKUB, kuruluşlarının çalışma prensipleri hakkında katılımcıları bilgilendirerek “Vakıflar Müdürlüğü olarak İstanbul’daki tıp merkezi için sağladığımız desteğe devam ediyoruz. Bu süreçte daha fazla kişinin ihtiyacı olan tıbbi yardıma ulaşabilmesi ve ileri teknolojili ortez-protez uygulamalarından faydalanabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

International Charitable Organization Başkanı Dr. Abdullah MATUK konuşmasında, “Kurulan tıp merkezleri, sahadaki etkileri ve sürdürülebilir tıbbı projeleriyle bölgeye çok önemli bir katkı sağlıyor. Depremden sonra, hayırseverlerin Türkiye ve Suriye’deki kardeşlerinin yanında olabilmesi için acil durum kampanyası başlattık. Bu büyük felakette, bölgedeki kişilerle tam dayanışma içinde olabilmek için yürüttüğümüz çalışmalar 1 milyon 295 bin kişiye ulaştı” dedi.

Kuveyt’in önde gelen sivil toplum kuruluşları olan Kuwait Medical Association, Qawafel Relief and Development Foundation, Rahme Al-Alemiyye Charity, Nama Al-Hayriye Charity, Kuwait Red Crescent, Sheikh Abdullah Nouri Charity, Zakat House Foundation ve International Humanitarian Relief Foundation’ın üst düzey katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Ata Group, Şifa Group, Kuwaiti Women's Group, Liecliha Group, El-Dana Group, Terahum Group, Maha Group, Auspicious Women Group ve Sinaum Al-Khayr topluluklarının temsilcilerine Hatay ve Kahramanmaraş’a kurulacak Ortez – Protez merkezlerinin yanı sıra gezici olarak hizmet verecek olan Mobil Protez Merkezi ile ilgili bilgi verildi.

Etkinlik sonrası kurumlar arasında ikili görüşmelere geçilerek Kuveyt Kamu Kurumları ve İnsani Yardım Kuruluşlarının, Uluslararası Doktorlar Derneği ile birlikte gerçekleştireceği projeler ve potansiyel iş birlikleri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >