UMKE'ye yeni görev: UMKE-ATAK birimiyle arama-kurtarma da yapacak

Arşiv
Arşiv

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) görev tanımı genişletildi. Medikal kurtarma hizmeti dışında arama kurtarma faaliyeti de yapmak üzere UMKE çatısı altında 'UMKE Atak' adında bir birim oluşturuldu.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, kısa adıyla UMKE çatısı altında yeni bir yapı oluşturuldu. UMKE ATAK adı verilen birim, arama-kurtarma faaliyetlerinde görev alacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Vatandaşımızın haklı olarak medikal destek hizmet vermek üzere sahaya inen UMKE ekibinden arama kurtarma faaliyetini beklediğini de biliyoruz. UMKE ATAK'la ilgili gönüllülerin sayısını artırarak, afetlerde daha etkin bir fonksiyon üstlenmesini sağlamış olacağız" dedi.

UMKE ATAK kuruldu

Koca, UMKE'nin özellikle afet ve acil durumlarda özellikle deprem alanlarında erken dönemde alana ilk ulaşan ekip olduğunun altını çizdi.

Tüm personelin fedakarca çalıştığını vurgulayan Koca, sözlerine şöyle devam etti:

"UMKE gönüllerimizin sayısı 15 bin 200. Özellikle afet ve acil durumlarında erken dönemde sahaya ulaşan ekip olduğu için vatandaşımızın haklı olarak medikal destek, medikal hizmet vermek üzere sahaya inen UMKE ekibinden arama kurtarma faaliyetini beklediğini biliyoruz. Yer yer bu konularda bu beklentinin farklı noktalara taşındığına da şahit olduk. Bundan sonraki süreçte bu sahadaki durumu da görerek UMKE'nin medikal kurtarma hizmeti dışında arama kurtarma faaliyetini de yapmak üzere UMKE çatısı altında 'UMKE Atak' adında bir yapı oluşturduk.

Bu gönüllüler, özellikle sağlık ekibinden oluşan ve arama kurtarma faaliyetini yapan ekip olacak. Dolayısıyla bundan böyle UMKE sadece medikal hizmet sunan bir yapı olmaktan öte aynı zamanda arama kurtarma faaliyetini de aktif yapan bir yapı olacak. Hem arama kurtarma hem medikal hizmet sunan bir UMKE yapısıyla ile karşı karşıyayız. Bundan sonraki süreçte de sayılarını her geçen gün artırarak, ilgili gönüllülerin sayısını artırarak acil ve afetlerde daha etkin bir fonksiyon üslenmesini sağlayacağız."

Yeni araç ve ekipman verilecek

UMKE'ye verilen yeni ATAK aracı yüksek arazi kabiliyetine ve kendi haberleşme sistemine sahip.

ATAK'la, üzerindeki rüzgar türbini ve güneş paneli sayesinde elektriğe ihtiyaç duymadan 1 hafta işlem yapılabilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7-13 Ağustos haftasının UMKE haftası olarak kutlanacağını da söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >