Üniversiteye özel detaylar: 8 adımda tercih rehberi

Üniversite tercihi yaparken bazı aşamalara dikkat etmeniz gerekiyor.
Üniversite tercihi yaparken bazı aşamalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Üniversiteye giriş sınavının (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için nispeten daha stresli günler başlıyor.

Binlerce öğrenci hayali olan bölüme yerleşmek için sabırsızlıkla tercih dönemini bekliyor.

Ancak adayların istedikleri üniversiteleri tercih sıralamasına koyarken bazı aşamalara dikkat etmesi ve tercih rehberini buna göre hazırlaması gerekiyor.

Üniversite binlerce gencin hayatını şekillendiren en önemli aşamalardan birisi. Hayali olan bölüme gitmek için sınavda ter döken öğrenciler, üniversite tercihlerini heyecanla bekliyor.

Ancak seçmek istediğiniz bölüm ve üniversiteye dair birçok detaya dikkat etmeli ve ilerisi için pişman olmayacağınız tercihler yapmanız gerekiyor.

Üniversite tercih döneminde yararlanabileceğiniz burs imkanlarına mutlaka bakın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Üniversite hayatı boyunca, pek çok öğrenci burs ya da kredi alıyor. KYK burslarının yanı sıra, pek çok vakıf da üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlıyor. Özellikle tıp ya da mühendislik bölümünü tercih edecekler için pek çok vakfın burs imkanı mevcut. Ayrıca bazı üniversiteler de başarılı öğrencilere başarı bursu veriyor.
Üniversite tercih döneminde yararlanabileceğiniz burs imkanlarına mutlaka bakın Üniversite hayatı boyunca, pek çok öğrenci burs ya da kredi alıyor. KYK burslarının yanı sıra, pek çok vakıf da üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlıyor. Özellikle tıp ya da mühendislik bölümünü tercih edecekler için pek çok vakfın burs imkanı mevcut. Ayrıca bazı üniversiteler de başarılı öğrencilere başarı bursu veriyor.
Okulun bulunduğu ildeki ulaşım ve yaşam imkanlarını iyice araştırın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Seçtiğiniz üniversitenin imkanlarını iyi araştırın. Fakülteye uzak yurt veya evlere dikkat edin. Eğer ailenizden uzak bir şehirde okumayı düşünüyorsanız o ildeki kira bedellerini ve yaşam koşullarını dikkatlice araştırmanızda fayda var.
Okulun bulunduğu ildeki ulaşım ve yaşam imkanlarını iyice araştırın Seçtiğiniz üniversitenin imkanlarını iyi araştırın. Fakülteye uzak yurt veya evlere dikkat edin. Eğer ailenizden uzak bir şehirde okumayı düşünüyorsanız o ildeki kira bedellerini ve yaşam koşullarını dikkatlice araştırmanızda fayda var.
 Üniversite tercih döneminde okulunuzun eğitim imkanlarını ve sosyal faaliyetlerini gözden geçirin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Okulun iyi bir eğitim vermesi kadar, öğrencilerine sağladığı sosyal imkanlar ve yaptığı etkinlikler önemli. Üniversite tercih döneminde tercih edeceğiniz okulun öğrenci kulüplerinin aktif olup olmadığına, yurt dışı ve yurt içi öğrenci değişim programlarının detaylarına ve öğrencilerine sağladığı burs programlarına dikkat edip araştırmanız gerekiyor.
Üniversite tercih döneminde okulunuzun eğitim imkanlarını ve sosyal faaliyetlerini gözden geçirin Okulun iyi bir eğitim vermesi kadar, öğrencilerine sağladığı sosyal imkanlar ve yaptığı etkinlikler önemli. Üniversite tercih döneminde tercih edeceğiniz okulun öğrenci kulüplerinin aktif olup olmadığına, yurt dışı ve yurt içi öğrenci değişim programlarının detaylarına ve öğrencilerine sağladığı burs programlarına dikkat edip araştırmanız gerekiyor.
 Seçtiğiniz okulun konumuna dikkat edin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Seçmek istediğiniz bölümün hangi kampüste olduğuna dikkat edin. Bazı fakülteler merkezde yer alırken, bazı fakülteler ise şehir merkezine uzak noktalarda konumlandırılabiliyor.
Seçtiğiniz okulun konumuna dikkat edin Seçmek istediğiniz bölümün hangi kampüste olduğuna dikkat edin. Bazı fakülteler merkezde yer alırken, bazı fakülteler ise şehir merkezine uzak noktalarda konumlandırılabiliyor.
Tercih yaparken kendi puanınızdan yüksek olan okulları da tercih listenize ekleyin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tercih yaparken başarı sıralamanız çok önemli. Bu nedenle kendi puanınızın 20-30 puan üzerindeki yerleri de yazabilirsiniz. Ancak yapacağınız tercihlerde son sıraya yazdığınız okulun bile kazandığınızda üzülmeyeceğiniz bir yer olmasına dikkat edin.
Tercih yaparken kendi puanınızdan yüksek olan okulları da tercih listenize ekleyin Tercih yaparken başarı sıralamanız çok önemli. Bu nedenle kendi puanınızın 20-30 puan üzerindeki yerleri de yazabilirsiniz. Ancak yapacağınız tercihlerde son sıraya yazdığınız okulun bile kazandığınızda üzülmeyeceğiniz bir yer olmasına dikkat edin.
Bölümünüzdeki en iyi okulları araştırın 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Seçmek istediğiniz bölüme karar verdikten sonra hangi üniversitede en iyi eğitimin verildiğin araştırın. Seçtiğiniz bölümde en iyi eğitim veren okulları araştırın ve kendinize tercih yapmak için bir liste hazırlayın. Bölümün derslerine, öğretim veren kişilere, öğrencilerin sosyal faaliyetlerdeki başarısına bakarak okullar arasında bir kıyaslama yapabilirsiniz.
Bölümünüzdeki en iyi okulları araştırın Seçmek istediğiniz bölüme karar verdikten sonra hangi üniversitede en iyi eğitimin verildiğin araştırın. Seçtiğiniz bölümde en iyi eğitim veren okulları araştırın ve kendinize tercih yapmak için bir liste hazırlayın. Bölümün derslerine, öğretim veren kişilere, öğrencilerin sosyal faaliyetlerdeki başarısına bakarak okullar arasında bir kıyaslama yapabilirsiniz.
Seçeceğiniz bölümün yabancı dile olan önemine dikkat edin 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Seçmek istediğiniz bölümün yabancı dil açısından vereceği eğitimi araştırın.  İş hayatına atıldığınızda ekstra bir dil bilmeniz sizi diğer adayların önüne geçirebilir.
Seçeceğiniz bölümün yabancı dile olan önemine dikkat edin Seçmek istediğiniz bölümün yabancı dil açısından vereceği eğitimi araştırın. İş hayatına atıldığınızda ekstra bir dil bilmeniz sizi diğer adayların önüne geçirebilir.
Hangi bölümü istediğinize karar verin 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hayatınızı şekillendirecek en önemli adımlardan birisi üniversite dönemi. Bu dönem hayallerinizdeki mesleğe ulaşmak için bir adım olarak biliniyor. Hangi mesleği yapmak istediğinize net bir şekilde karar verdikten sonra tercih yapın. İstediğiniz bölümün, istihdam oranlarına, iş ve staj imkanlarına dikkat edin.
Hangi bölümü istediğinize karar verin Hayatınızı şekillendirecek en önemli adımlardan birisi üniversite dönemi. Bu dönem hayallerinizdeki mesleğe ulaşmak için bir adım olarak biliniyor. Hangi mesleği yapmak istediğinize net bir şekilde karar verdikten sonra tercih yapın. İstediğiniz bölümün, istihdam oranlarına, iş ve staj imkanlarına dikkat edin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >