Ünlü Azeri vekilden üniversite öğrencilerine tokat gibi tarih dersi

Ganire Paşayeva
Ganire Paşayeva

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva, Yahudilerin bu coğrafyada bir devlet kurduğunu ve herkese kafa tuttuğunu belirtirken, üniversite öğrencilerine çok önemli açıklamalarda bulundu.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Türk Dünyası’nın Kanayan Yaraları, Yıkılmış Medeniyet Beşiği Şuşa” konulu konferansa katılan Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva, üniversite öğrencilerine adeta tarih dersi verdi.

​“Yahudiler, İsrail o coğrafyada bir devlet kurmuş, herkese kafa tutuyor” 

                                    “Siz bana dünyada bir Yahudi gösterebilir
misiniz desin ki Nazi Almanya’sında Yahudilere yapılmış soykırımdan bana ne?
Ben Lübnan’da doğmuşum. Ben Amerika’da doğmuşum. Almanya’da yaşamış, Almanya’da
o acıyı, o faciayı yaşamış Yahudi’den bana ne? Ben Almanya’nın Yahudi’si
değilim ki, duydunuz mu böyle bir insanı? Bütün Dünya Yahudilik konusunda
birliktedir. Şimdi biliyor musunuz güç nereden alınır. Hiç düşünmediniz mi biz
her yerde söylüyoruz, bu Yahudiler, İsrail o coğrafyada bir devlet kurmuş,
herkese kafa tutuyor. Bu coğrafyada bunalar ne kadar ki, hiç düşündünüz mü?
Sizin rakamlarınıza göre 15 milyon, Azerbaycan’ın kaçta biridir? Türkiye
Türklerinin, Anadolu Türklerinin, ben hele coğrafya içerisinde söyleyeceğim.
Tüm Türklerin demeyeceğim. Kaçta biridir. Hiç düşünmediniz mi? Nereden
alıyorlar o zaman bu gücü?”
​“Yahudiler, İsrail o coğrafyada bir devlet kurmuş, herkese kafa tutuyor” “Siz bana dünyada bir Yahudi gösterebilir misiniz desin ki Nazi Almanya’sında Yahudilere yapılmış soykırımdan bana ne? Ben Lübnan’da doğmuşum. Ben Amerika’da doğmuşum. Almanya’da yaşamış, Almanya’da o acıyı, o faciayı yaşamış Yahudi’den bana ne? Ben Almanya’nın Yahudi’si değilim ki, duydunuz mu böyle bir insanı? Bütün Dünya Yahudilik konusunda birliktedir. Şimdi biliyor musunuz güç nereden alınır. Hiç düşünmediniz mi biz her yerde söylüyoruz, bu Yahudiler, İsrail o coğrafyada bir devlet kurmuş, herkese kafa tutuyor. Bu coğrafyada bunalar ne kadar ki, hiç düşündünüz mü? Sizin rakamlarınıza göre 15 milyon, Azerbaycan’ın kaçta biridir? Türkiye Türklerinin, Anadolu Türklerinin, ben hele coğrafya içerisinde söyleyeceğim. Tüm Türklerin demeyeceğim. Kaçta biridir. Hiç düşünmediniz mi? Nereden alıyorlar o zaman bu gücü?”
“Sen kendini bilmiyorsun, benden duyarlılık bekliyorsun” 

                                    "Ama ben bu güzel Kars’ta Ermeni zulmünden acı çekmemiş, siz gençlerden kim bana Karabağ’ı Şuşa’yı anlatabilir?" diyen Ganire Paşayeva, “25 yıl değil sadece Karabağ, Şuşa bizim 100 yıldan fazladır. Kanayan yaramızdır. Ama 25 yıl direk gidemediğimiz için, işgalde olduğu için 25 yılı söylüyorum. Ama bir genç kardeşimiz gelip de burada bana anlatmadı. Şimdi ben size soruyorum. Dünyanın kritiğini yapıyoruz, eleştiriyoruz. Ruslar ne kadar duyarsız, İngilizler ne kadar duyarsız, Fransızlar ne kadar duyarsız, o Fransız’ın, İngiliz’in, Rus’un birisi dönüp demez mi kardeşim siz kendiniz duyarlı mısınız? Senin kendin bilmiyorsun, benden duyarlılık bekliyorsun. Ben neden duyarlı olayım ki, benim dedelerim 100 yıllardır sıcak denizlere girme politikası uğrunda mücadele vermiş. Ben neden meraklı olayım ki onu bilmekte, biz 20. yüzyılın evvelinde bu topraklarda ki gücümüzü artıralım dedik, dedeleriniz mücadele etti. Biz ölüm kalım savaşı verdik. Ben niye meraklı olayım ki, değerli gençlerimiz; bizim kanayan yaralarımız o kadar çoktur ki, bizim böyle insanlarımız davalarımız arkasında küçük, küçük bölündük. Kırım davası Kırım Türklerinin, Ahıska davası Ahıska Türklerinin, Karabağ davası, Azerbaycan Türklerinin, Kerkük davası, Irak Türklerinin, Türkmen dağı Suriye Türklerinin, bunların davasıdır dedik. Bana ne var. Irak Türklerinin yanında Kerkük davasında, biz 10 milyonlarla olsaydık. O Kerkük öyle durumda olmazdı. Karabağ davasının arkasında biz 10 milyonlarca olsaydık. Bugün o durumda olmazdı”
“Sen kendini bilmiyorsun, benden duyarlılık bekliyorsun” "Ama ben bu güzel Kars’ta Ermeni zulmünden acı çekmemiş, siz gençlerden kim bana Karabağ’ı Şuşa’yı anlatabilir?" diyen Ganire Paşayeva, “25 yıl değil sadece Karabağ, Şuşa bizim 100 yıldan fazladır. Kanayan yaramızdır. Ama 25 yıl direk gidemediğimiz için, işgalde olduğu için 25 yılı söylüyorum. Ama bir genç kardeşimiz gelip de burada bana anlatmadı. Şimdi ben size soruyorum. Dünyanın kritiğini yapıyoruz, eleştiriyoruz. Ruslar ne kadar duyarsız, İngilizler ne kadar duyarsız, Fransızlar ne kadar duyarsız, o Fransız’ın, İngiliz’in, Rus’un birisi dönüp demez mi kardeşim siz kendiniz duyarlı mısınız? Senin kendin bilmiyorsun, benden duyarlılık bekliyorsun. Ben neden duyarlı olayım ki, benim dedelerim 100 yıllardır sıcak denizlere girme politikası uğrunda mücadele vermiş. Ben neden meraklı olayım ki onu bilmekte, biz 20. yüzyılın evvelinde bu topraklarda ki gücümüzü artıralım dedik, dedeleriniz mücadele etti. Biz ölüm kalım savaşı verdik. Ben niye meraklı olayım ki, değerli gençlerimiz; bizim kanayan yaralarımız o kadar çoktur ki, bizim böyle insanlarımız davalarımız arkasında küçük, küçük bölündük. Kırım davası Kırım Türklerinin, Ahıska davası Ahıska Türklerinin, Karabağ davası, Azerbaycan Türklerinin, Kerkük davası, Irak Türklerinin, Türkmen dağı Suriye Türklerinin, bunların davasıdır dedik. Bana ne var. Irak Türklerinin yanında Kerkük davasında, biz 10 milyonlarla olsaydık. O Kerkük öyle durumda olmazdı. Karabağ davasının arkasında biz 10 milyonlarca olsaydık. Bugün o durumda olmazdı”
"Bize Türkler düşman olarak gösterildi, Türk tarihini okumamız yasaktı"
Paşayeva, "Ben ortaokulda okuduğumda ne ki Türk tarihi, kendi Azerbaycan coğrafyası içerisindeki tarihimiz bile okumak yasaktı. Bize Türk-Rus savaşlarını okutan da, düşmanlar diye okutuyorlardı. Yani Türkler düşmandı." diye konuştu.
"Bize Türkler düşman olarak gösterildi, Türk tarihini okumamız yasaktı" Paşayeva, "Ben ortaokulda okuduğumda ne ki Türk tarihi, kendi Azerbaycan coğrafyası içerisindeki tarihimiz bile okumak yasaktı. Bize Türk-Rus savaşlarını okutan da, düşmanlar diye okutuyorlardı. Yani Türkler düşmandı." diye konuştu.
"İngilizler haber okur daha çok, Fransızlar bilgi alır, biz Türklerde eğleniriz. Okuyun!"

                                    Neden bu diziler ve anlamsız programlar hayatınızda bu kadar yer etti şeklinde gençleri eleştiren Paşayeva, "Bakın Avrupa Birliği’ne bağlı bir STK’nın, Sivil Toplum Örgütü’nün bir araştırması vardı. Ben onu yürek acısıyla okudum. Biliyor musunuz neden. Çünkü onlar hiçbir araştırmayı boşuna yapmıyorlar. Hiçbir araştırmaya boşuna para harcamazlar. Onu ilk önce araştırırlar, arkasından da politika üretirler. Araştırma bu, hangi toplumun gençleri sosyal medyayı daha çok ne için kullanır? İngilizler, haber okur daha çok, Fransızlar bilgi alır, biz Türklerde eğleniriz" diye tepki gösterdi.
"İngilizler haber okur daha çok, Fransızlar bilgi alır, biz Türklerde eğleniriz. Okuyun!" Neden bu diziler ve anlamsız programlar hayatınızda bu kadar yer etti şeklinde gençleri eleştiren Paşayeva, "Bakın Avrupa Birliği’ne bağlı bir STK’nın, Sivil Toplum Örgütü’nün bir araştırması vardı. Ben onu yürek acısıyla okudum. Biliyor musunuz neden. Çünkü onlar hiçbir araştırmayı boşuna yapmıyorlar. Hiçbir araştırmaya boşuna para harcamazlar. Onu ilk önce araştırırlar, arkasından da politika üretirler. Araştırma bu, hangi toplumun gençleri sosyal medyayı daha çok ne için kullanır? İngilizler, haber okur daha çok, Fransızlar bilgi alır, biz Türklerde eğleniriz" diye tepki gösterdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >