Ünlü mafya babası öldü!

Arşiv
Arşiv

İtalyan mafya liderlerinden Salvatore Riina 87 yaşında yaşamını yitirdi.

Salvatore Riina, Sicilya'da 80'li ve 90'lı yıllarda Cosa Nostra'nın eylemlerinin baş faili olarak yargılanmış ve hüküm giymişti. Riina, 'patronların patronu' lakabıyla biliniyordu.

87 yaşındaki Riina'nın hayatını kaybettiği bildirildi.

Salvatore Riina
Salvatore Riina

Salvatore Riina kimdir?

  1. 1930’da Carleone’de doğan İtalya'nın eli en fazla kana bulaşmış mafya babalarından olan 87 yaşındaki Salvatore ’Toto’ Riina, 30 yıllık kaçak hayatı olarak geçirdi.
  2. “Canavar” adıyla tanınan Riina’nın bir lakabı da boyundan ötürü ’küçük’tü. Ama bu ismi yüzüne karşı söyleyenlerin sonu ölüm oluyordu. 1982’de başına geçtiği the Corleonesi ailesiyle Palermo’daki ailelere karşı acımasız bir savaş başlatan Riina’nın bizzat 40 kişiyi öldürdüğü söyleniyor. Özellikle elleriyle boğarak öldürmekten büyük zevk duyan Riina’nın ölümünden sorumlu tutulduğu kişilerin sayısı da 100’ü geçiyor.
  3. Patronu Michele Navarra için tetikçilik yapan Riina kısa süre içerisinde Carleone ailesinde kendini gösterdi. İkili oynamayı iyi bilen Riina Carleone’nin asıl patronu Lucino Leggio’ydu.
  4. Asıl patron Leggio’ya başarısız bir suikast girişimi yapmış ve ardından da Navarra’yı öldürdü. Asıl patron Leggio’nun 1974’te yakalanmasından sonra ise Riina devri başlamıştı “Babaların Babası” olarak Sicilya mafyasının başına geçmiş ve asıl patronunun kanlı yolunu sürdürmüştü.
  5. İkinci Mafya Savaşı’nda rakipleri Stefano Bontade ve Salvatore Inzerillo de dahil pek çok kişinin ölüm emrini verd,. Mafya savaşından tek başına çıkan Riina durmak bilmedi. İtalyan hükümetinin başlattığı büyük soruşturma’ya da çok kanlı cevap verdi. Olağanüstü yetkilerle donatılan yargıç Giovanni Falcone ile yargıç Paolo Borsellino, Riina’nın adamlarının yerleştirdiği bombalarla kısa aralıklarla can vermişti. Riina 1993’te yakalanmış ve çeşitli suçlardan dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bir efsaneye dönmüş olan Riina’nın hayatı belgesel olmuştu.
  6. İtalyan televizyonunun yayınladığı Capo dei Capi (Babaların Babası) adlı altı bölümlük belgeseli Riina’nın hayatını ve suçlarını anlatmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >